Datum publikace 02. 01. 2024 Komentáře 0 Sdílet článek

Datová schránka pro podnikatele: k čemu slouží a jak ji založit

Author Seyfor, a. s. 8 minut čtení 77
Náhledový obrázek

Komunikace přes datovou schránku vám ušetří čas i peníze. Všem podnikatelům (OSVČ i firmám zapsaným v obchodním rejstříku) se datová schránka zřizuje automaticky. Přečtěte si, jak datová schránka funguje a jaké má výhody.

S úřady už dávno nemusíte jednat pouze prostřednictvím doporučených dopisů nebo osobně – můžete využít pohodlné elektronické komunikace přes internet. Velkou výhodou je, že nemusíte zjišťovat, kdy danému úřadu končí otevírací hodiny, ale zprávu na úřad odešlete kdykoliv z domova, kanceláře nebo klidně při cestách.

Pomocí datových zpráv se také lépe dokazuje, co přesně jste úřadu poslali a kdy jste zprávu odeslali. U dopisů je to mnohem obtížnější.

K čemu slouží datová schránka

Datová schránka funguje podobně jako komunikace přes e-mail, kterou každý důvěrně zná. Na rozdíl od e-mailu ale slouží primárně ke komunikaci se státními úřady – soudy, OSSZ (okresní správou sociálního zabezpečení), zdravotními pojišťovnami či finančním úřadem. Jednoduše řečeno nahrazuje klasické dopisy a papírovou komunikaci.

Pomocí datových schránek komunikují:

  • úřady mezi sebou,
  • podnikatelé s úřady (a obráceně),
  • podnikatelé mezi sebou (za poplatek).

Díky datovým schránkám došlo k:

  • usnadnění a urychlení komunikace mezi úřady a podnikateli,
  • ke snížení nákladů na papírovou komunikaci,
  • možnosti zpětně prokázat doručení elektronického dokumentu.

Odesílatel i příjemce mají k dispozici dodejku, případně doručenku, ze které je jednoznačně patrné, že došlo k doručení datové zprávy. Uložená datová zpráva u soudu představuje nezpochybnitelný důkaz. „Naproti tomu z běžného podacího lístku od pošty nepoznáte, co přesně jste odeslali,“ vysvětluje v naší mini akademii daňový poradce Jaroslav Veselka.

Proč nestačí e-mail

U e-mailu nastává problém s ověřením totožnosti odesílatele. Proto se při komunikaci přes internet se státní sférou využívá úředního ověření uživatele – to poskytuje právě datová schánka nebo elektronický podpis.

Zřízení datové schránky

Úřady založí datovou schránku všem novým subjektům, mezi něž patří:

  • orgány veřejné moci a další osoby v jejich roli (např. státní orgány, územní samosprávné celky nebo zdravotní pojišťovny),
  • právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku (obchodní společnosti – a. s., s. r. o. – a družstva)
  • a vybrané fyzické osoby (OSVČ, advokáti, daňoví poradci, insolvenční správci, auditoři, znalci, soudní překladatelé a tlumočníci).

Z toho vyplývá, že pokud se rozhodnete podnikat jako živnostník nebo založit firmu (nejčastěji s. r. o.), nemusíte o zřízení datové schránky žádat – je to zbytečné, bude vám založena automaticky a budete ji muset povinně využívat. Dopis s přístupovými údaji obdržíte během 3 až 5 pracovních dní po zřízení schránky.

Výjimečně se může stát, že vám přístupové údaje do datové schránky nebudou doručeny. V tom případě zavolejte na infolinku datových schránek.

Založení datové schránky dobrovolně (na žádost)

Založit si datovou schránku ale můžete i v případě, že vám to zákon nenařizuje. Dobrovolné zřízení datové schránky se týká:

  • fyzických osob (např. zaměstnanců),
  • právnických osob nezapsaných v obchodním rejstříku (např. spolky, nadace, ústavy, příspěvkové organizace, církve či zahraniční firmy neregistrované v České republice).

Musejí mít OSVČ datovou schránku

Ano, od 1. ledna 2023 je pro všechny podnikatele povinná.

Datová schránka pro nepodnikající občany: dobrovolné založení

Založení datové schránky je zdarma a potřebujete k němu pouze občanský průkaz (nebo jiný doklad totožnosti).

V zásadě máte 3 možnosti, jak můžete datovou schránku zřídit:

  1. Osobně na kontaktním místě veřejné správy Czech POINT. S sebou si vezměte občanku, případně cestovní pas. Po ověření totožnosti a vyřízení většiny žádostí o zřízení datové schránky si s sebou odnesete potvrzení o zřízení datové schránky včetně identifikátoru datové schránky.
  2. Stáhněte si a vytiskněte formulář o zřízení datové schránky. Následně ho ručně vyplňte a s úředně ověřeným podpisem odešlete poštou na Ministerstvo vnitra. Pokud je žádost bez chyb, schránku vám ministerstvo zřídí během tří dnů.
    Pro ověřený podpis musíte k notáři nebo na Czech POINT, takže většina lidí si raději datovou schránku vyřídí rovnou osobně.
  3. Online prostřednitvím portálu eIDENTITA.CZ. Abyste se mohli přihlásit, potřebujete například občanský průkaz vydaný po roce 2018 s aktivovaným elektronickým čipem.

Přístupové údaje od datové schránky obdržíte:

  • během několika hodin e-mailem, pokud jste jako fyzická osoba podali žádost na Czech POINTu a vybrali jste si tento způsob doručení,
  • nebo poštou.

Obdrženými údaji se do datové schránky poprvé přihlásíte a ihned si změníte heslo.

Přihlášení do datové schránky

Ke vstupu do své datové schránky využijte portál Moje datová schránka. Přihlášení můžete provést:

  • přes Bank ID,
  • prostřednitvím eIDENTITA.CZ,
  • jménem a heslem,
  • mobilním klíčem,
  • sms,
  • certifikátem,
  • bezpečnostním kódem.

Co když zapomenete přihlašovací údaje

Při prvním zapomenutí a vydání nových přístupových údajů nic neplatíte. Pokud ale o jejich vydání požádáte opakovaně v průběhu 3 let, zaplatíte za každé nové poskytnutí údajů 200 Kč. Proto si přihlašovací údaje pečlivě uchovejte.

Navíc se pokaždé budete muset vydat na kontaktní místo Czech POINT, kde musíte:

  • předložit průkaz totožnosti,
  • číslo datové schránky,
  • e-mail, na který vám budou zaslány údaje pro přihlášení.

Vyhledávání datových schránek v seznamu

Před odesláním zprávy si můžete v seznamu držitelů datových schránek jednoduše vyhledat příjemce zprávy. Najdete tam nejenom samotné podnikatele, ale také všechny orgány veřejné moci (např. finanční úřad, kterému chcete zaslat kontrolní hlášení či daň z příjmů fyzických osob v .xml formátu).

Zajímat vás bude tzv. identifikátor datové schránky, který představuje kombinaci číslic a písmen a plní stejnou funkci jako e-mailová adresa. Díky ní systém pozná, do jaké schránky má zprávu doručit.

Zároveň si tak můžete snadno ověřit, jestli má vybraný příjemce zřízenou schránku anebo nikoliv.

Poznámka: Pouze fyzické osoby (nepodnikatelé) si mohou v nastavení datové schránky požádat o skrytí v seznamu držitelů datové schránky. Ostatní uživatelé se v seznamu zobrazují povinně.

Praktické tipy pro používání datových schránek

Po 10 dnech od doručení dokumentu do datové schránky se jeho obsah považuje automaticky za přečtený, přestože jste ho možná vůbec nečetli. Přejděte do nastavení a zaškrtněte možnost upozornění na nově příchozí zprávy e-mailem nebo SMS.

Po 90 dnech od doručení se každá zpráva automaticky vymaže. Ukládejte si proto všechny důležité dokumenty do počítače nebo využijte tzv. datového trezoru. Díky zpoplatněné službě se zprávy uchovávají po libovolně dlouhou dobu.

  • Mazání doručených zpráv po 90 dnech je často terčem kritiky datových schránek. Technologie totiž dávno pokročily a časově neomezené ukládání dokumentů, kontaktů nebo třeba položek v ceníku je pro moderní nástroje standardem. Příkladem je třeba online fakturační aplikace iDoklad.

Pokud budete prostřednictvím datové zprávy komunikovat i s jinými osobami mimo státní sféru, zaplatíte za ně paušální částkou anebo formou čerpání kreditu. Platí se pouze za odeslané zprávy, jejich přijímání funguje bezplatně. Podívejte se na návod, jak zprávu odeslat.

Platnost hesla je při zřízení schránky nastavená na 90 dní. Pokud si nechcete heslo měnit tak často, po přihlášení do schránky přejděte do nastavení a v sekci „hesla“ si zaškrtněte políčko „nastavit neomezenou platnost hesla“. Heslo však zvolte dostatečně silné.

Vzdělávací plán pro začínající podnikatele

Vytvořili jsme pro vás více než 30 videí, kde vás odborníci z praxe srozumitelným způsobem seznámí se všemi důležitými oblastmi pro začátek a rozjezd podnikání. Pokud tápete ve všech nařízeních, zákonech a povinnostech, které vám zákon ukládá, navštivte naši mini akademii.

Pro začínající podnikatele je vstup do akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 2
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek