Datum publikace 13. 08. 2021 Komentáře 0 Sdílet článek

Fakturace do zahraničí: jaký je správný postup

Author Seyfor, a. s. 5 minut čtení 23
Náhledový obrázek

Chcete-li obchodovat se zahraničím, musíte vědět, jak fakturovat v cizí měně, jak chápat rozdílné měnové kurzy, jak uvádět a odvádět DPH a také v jakém jazyce faktury vůbec psát.

Co taková faktura do zahraničí musí obsahovat? Kromě běžných údajů, které používáte na fakturách pro české zákazníky, uvádějte i další.

Primárně je třeba vždy a bez výjimky uvádět čísla účtů v mezinárodním formátu, tzv. IBAN. Totéž platí o kódu banky, který je znám pod zkratkami SWIFT nebo BIC, případně kombinace obojího (SWIFT/BIC). O této problematice jsme psali detailně v tomto článku.

Kdo uvádí a platí DPH při fakturaci do zahraničí?

Jste-li plátce DPH a fakturujete jinému obchodníkovi či podnikateli v rámci EU, platí takzvaný „režim přenesení daňové povinnosti“. To znamená, že DPH platí pouze cílový podnikatel, čili se povinnost platby této daně přesouvá kompletně na něj. On si pak DPH zohlední v ceně, za kterou zboží prodává koncovému zákazníkovi.

V takovém případě přímo do faktury uveďte, že daň v rámci přeneseného režimu odvádí zákazník. Sazbu DPH pak neuvádíte. Tím ale nejste zcela z obliga; každý měsíc totiž musíte podat tzv. „souhrnné hlášení“, v němž uvedete veškeré vyfakturované obchody do jiných členských států EU.

Jste-li neplátce DPH a fakturujete podnikateli se sídlem v některém z členských států EU, máte povinnost stát se identifikovanou osobou a fakturovat přeneseně, stejně jako v případě plátců DPH.

Pokud jako neplátce prodáváte jiným neplátcům v EU, postupujete stejně jako kdybyste prodávali českým neplátcům. Na fakturách neuvádíte DPH.

TIP: Obchodujete s koncovými spotřebiteli v zemích EU? Seznamte se s novým režimem OSS, který platí od 1. 7. 2021. Týká se zejména plátců DPH.

V jakém jazyce psát fakturu do zahraničí

Pokud fakturujete do zahraničí, potřebujete, aby byl dokument pro zákazníka srozumitelný. Vás by asi také nepotěšilo, kdybyste dostali fakturu třeba v maďarštině, kterou byste nedokázali rozluštit. Proto máte několik možností. Fakturu vystavíte

  • dvojjazyčně,
  • pouze v klientově rodném jazyce,
  • v cizím jazyce, kterým mluvíte vy i klient (typicky v angličtině).

Pokud chcete vystavit fakturu v cizím jazyce, musíte dodržet takzvanou podmínku srozumitelnosti. K této věci expert Jaroslav Veselka v naší mini akademii pro podnikatele říká: „Uchovatel daňových dokladů musí zajistit na žádost finančního úřadu český překlad dokladů vystavených v cizím jazyce” V praxi lze tuto situaci řešit například právě dvojjazyčnou fakturou.

TIP: Fakturujete v iDokladu a už se netrapte s překladem faktur. V iDokladu si jednoduše nastavíte, jaký jazyk chcete na faktuře použít. Kromě češtiny máte na výběr z angličtiny, němčiny a slovenštiny.

Rozdíly v měnových kurzech

Fakturu do zahraničí můžete vystavovat i v zahraničních měnách. Podle zákona o DPH ale musíte alespoň výši DPH uvádět v českých korunách. I v daňové evidenci můžeme evidovat částky v cizích měnách, ale povinně musíme uvádět také ekvivalent hodnoty v české měně.

Pokud zákazník uhradí fakturu na účet vedený v českých korunách, aktuálním kurzem si částku převede sama banka. Do peněžního deníku pak zapíšete danou částku v českých korunách jako daňový příjem. „Pokud by vám ale zákazník fakturu hradil na účet vedený v cizí měně, musíte pro účely daně z příjmů přepočítat částku na české koruny,” dodává Jaroslav Veselka.

Zákon o daních z příjmů definuje způsoby, jak to učinit. V tomto případě je dobré prodiskutovat možnosti s daňovým poradcem či účetní, kteří zákonitosti plateb v různých měnách znají. Pokud OSVČ vede daňovou evidenci, kurzové rozdíly při úhradě faktur nevznikají, ale v případě podvojného účetnictví je třeba přepočítávat pohledávku v cizí měně dle tzv. účetního kurzu.

Tím je myšlen buď aktuální kurz České národní banky, nebo pevný kurz pro určité časové období, nejdéle však po dobu celého roku. Jinými slovy, odběratel vám fakturu uhradí v částce cizí měny, kterou jste uvedli na faktuře, avšak v účetnictví musíte tuto úhradu účtovat v českých korunách. Je možné, že vám vznikne kurzový rozdíl při úhradě, který pro vás bude představovat náklad nebo výnos a ovlivní výsledek hospodaření v účetnictví a základ daně z příjmů,“ dodává Veselka.

Pokud řešíte fakturaci do zahraničí, přečtěte si i následující články:

Naučte se základy podnikání

V začátcích podnikání se připravte na spoustu běhání po úřadech a vyřizování mnoha oficialit. S orientací ve všech povinnostech vám pomůže naše mini akademie. Ve více než 30 videích se dozvíte vše, co potřebujete pro start svého podnikání znát.

Pro začínající podnikatele je vstup do akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 2
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek