Datum publikace 09. 09. 2021 Sdílet článek

Jak funguje fakturace na Slovensko [podrobný návod]

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 27
Náhledový obrázek

Pokud čeští podnikatelé expandují do zahraničí, je to nejčastěji na Slovensko. Zjistěte, jak správně vystavit fakturu na Slovensko a dejte si pozor na IČ DPH. Slovenská praxe se totiž v některých případech od té české výrazně liší. 

Slovenská republika patří do Evropské unie, takže pro fakturaci platí stejná pravidla jako při fakturaci jinam do zahraničí v rámci EU.

Proto citujeme informace z našeho článku o fakturaci do zahraničí:

Jste-li plátce DPH a fakturujete jinému obchodníkovi či podnikateli na Slovensko, platí takzvaný „režim přenesení daňové povinnosti“. To znamená, že při vystavení faktury na Slovensko DPH platí pouze cílový podnikatel, čili se povinnost platby této daně přesouvá kompletně na něj. On si pak DPH zohlední v ceně, za kterou zboží prodává koncovému zákazníkovi.

V takovém případě přímo do faktury uveďte, že daň v rámci přeneseného režimu odvádí zákazník. Sazbu DPH pak neuvádíte. Tím ale nejste zcela z obliga; každý měsíc totiž musíte podat tzv. „souhrnné hlášení“, v němž uvedete veškeré vyfakturované obchody do jiných členských států EU.

Jste-li neplátce DPH a fakturujete podnikateli se sídlem na Slovensku, máte povinnost stát se identifikovanou osobou a fakturovat přeneseně, stejně jako v případě plátců DPH.

Pokud jako neplátce prodáváte jiným neplátcům na Slovensku, postupujete stejně jako kdybyste prodávali českým neplátcům. Na fakturách neuvádíte DPH.

TIP: Obchodujete s koncovými spotřebiteli na Slovensku? Seznamte se s novým režimem OSS, který platí od 1. 7. 2021. Týká se zejména plátců DPH.

Další náležitosti faktur na Slovensko

V rámci obchodních transakcí se Slovenskem si dejte pozor na drobné, ale v konečném důsledku matoucí odlišnosti mezi naším a jejich značením daňových čísel. DIČ na Slovensku má hodnotu pouze pro komunikaci s úřady v rámci daně z příjmů; identifikaci podnikatelů pro platbu DPH označují naši sousedé termínem „IČ DPH“.

DIČ na Slovensku navíc nezačíná zkratkou “SK”, jako u nás (CZ), a na rozdíl od našich zvyklostí není DIČ stejné, jako IČ. Dávejte tedy na tyto odlišnosti pozor. Tam kde byste od českého obchodního partnera chtěli DIČ, od slovenského žádejte IČ DPH. Pokud byste žádali jeho DIČ, dostanete špatné číslo, protože DIČ se na Slovensku používá výhradně při komunikaci s úřady.

Ostatní náležitosti faktur, které budete vystavovat směrem na Slovensko, zůstávají totožné, jako v běžném případě u obchodních styků po Česku.

Začínáte podnikat a nevíte si rady?

Fakturace na Slovensko je jen kapkou v moři znalostí a vědomostí, které musíte mít, abyste se mohli vydat na dráhu úspěšného podnikatele. V naší mini akademii vás naučíme vše, co budete jako podnikatel potřebovat znát, abyste mohli úspěšně a dlouhodobě podnikat v tom, co vás baví.

Pro začínající podnikatele je vstup do akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek