Datum publikace 09. 09. 2014 Sdílet článek

Daňové novinky pro rok 2015: 7 věcí, které vás naštvou a potěší

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Správný podnikatel musí být tak trochu jako skaut – vždy připraven. Skoro každý rok na něj čekají nějaké změny, které se týkají podnikání, účetnictví nebo daní. A příští rok na ně bude opět docela bohatý. Prošli jsme proto ekonomické zpravodajské servery a vybrali jsme na nich 7 důležitých změn, které vás v roce 2015 čekají.

1. Třetí sazba DPH

Pravděpodobně nejzásadnější změna, která se dotkne podnikatelů i spotřebitelů. Vláda totiž začátkem července schválila druhou sníženou sazbu DPH. K základní 21% a snížené 15% má od příštího roku přibýt ještě snížená 10% daň pro knihy, kojeneckou výživu a léky.

Celý článek k přečtení zde.

2. Pokuta za nepoužívání datových schránek

Jestli máte zřízenou datovou schránku, nezbývá vám od příštího roku nic jiného, než ji využívat k veškeré komunikaci s finančním úřadem. Jinak totiž riskujete pokutu až 50 000 Kč. Vyplývá to z novely daňového řádu, kterou připravila vláda.

Špatná zpráva pro podnikatele a živnostníky, kteří datovou schránku mají. A o to lepší pro ty, kteří ji nemají. Těm totiž povinnost zřídit si datovou schránku padla.

Celý článek k přečtení zde.

3. Pracující důchodci mají zpátky slevu na dani

Dobrá zpráva pro pracující důchodce – od letoška se jim vrací sleva na dani. Zatímco důchodci-zaměstnanci ji mohou uplatňovat už letos, důchodci-podnikatelé musejí počkat do roku 2015, kdy to uvedou do daňového přiznání.

Celý článek k přečtení zde.

4. Omezení výdajových paušálů

Příští rok se zřejmě sníží počet podnikatelů a živnostníků, kteří budou uplatňovat paušály pro odečet daně. Vláda totiž v chystaném daňovém balíčku sebrala nárok na odečet paušálem těm podnikatelům a živnostníkům, kteří mají roční příjmy alespoň 2 miliony korun. V současnosti takové nařízení platí pro paušály 30 a 40 %, od příštího roku se má týkat i povolání s paušálem 60 a 80 %.

Celý článek k přečtení zde.

5. Danění autorských honorářů se vrací do roku 2013

Změny se dotknou i danění autorských honorářů. Vrátí se k podobě z roku 2013. Znamená to, že zatímco v současnosti se 15% srážková daň týká autorských příjmů do 10 000 Kč od jednoho plátce, od příštího roku bude hranice pro srážkovou daň 7 000 Kč.

Celý článek k přečtení zde.

6. Změna daňových odečtů za investiční životní pojištění

Vláda chce od příštího roku omezit i odečty od daně za investiční životní pojištění. Zatímco dosud jste si mohli odečíst až 12 000 Kč ročně, nyní je částka omezená ještě tím, že se odečet musí týkat pouze pojišťovací části životního pojištění. Výdaje na investiční část už odečítat nesmíte.

Celý článek k přečtení zde.

7. Změna odpočtu do daně na víc dětí

A pozitivní změna nakonec. Změní se i pravidla pro odpočet za děti. Pokud máte víc dětí, daňové přiznání bude hned veselejší. Podle nového zákona byste si mohli za první dítě odečíst 1 117 Kč měsíčně, za druhé 1 317 Kč měsíčně a za třetí a každé další dítě 1 417 Kč. Ročně tak můžete ušetřit tisíce korun.

Celý článek k přečtení zde.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek