Datum publikace 20. 11. 2018 Sdílet článek

Děti a svatba: jak na daňové zvýhodnění

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 8
Náhledový obrázek

Děti přinášejí do života spoustu radosti, ale i výdajů. Napjatému rozpočtu však díky dětem můžete i ulevit. Daňové zvýhodnění na vyživované dítě totiž snižuje celkový odvod daně z příjmů fyzických osob. Víte, jak správně daňové zvýhodnění uplatnit, třeba když vaše děti uzavřou sňatek?

Svatbou vaše dítě změní rodinný stav a možná i příjmení, daňové zvýhodnění, které na něj máte, se ale změnit nemusí. Tedy pokud splníte několik podmínek.

Letos můžete ročně uplatnit slevu z daně:

  • 15 204 korun na první vyživované dítě,
  • 19 404 korun na druhé vyživované dítě
  • a na třetí a každé další 24 204 korun.

Co musíte splnit:

Podmínky pro uplatnění daňového zvýhodnění stanovuje zákon o daních z příjmů. Které to jsou?

1. Společně hospodařící domácnost

Abyste měli nárok na slevu na dani, nestačí, že má váš potomek trvalé bydliště u vás doma. Musíte s ním skutečně žít a také se vzájemně podílet na nákladech na své potřeby. Tedy obývat takzvanou společně hospodařící domácnost.

“Společně hospodařící domácností se pro účely daní z příjmů rozumí společenství fyzických osob, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.”

§ 21e zákona o daních z příjmů

2. Vyživované dítě

Slevu nemusíte uplatnit jen na své vlastní dítě, ale třeba i na:

  • osvojence,
  • dítě v péči,
  • potomka druhého z manželů
  • nebo vlastního vnuka či vnuka druhého z manželů (pokud jeho rodiče nemají dostatečné příjmy).

Důležitý je i věk potomka. Daňové zvýhodnění se vztahuje na nezletilé děti, ale i zletilé potomky do 26 let, pokud se například soustavně připravují na budoucí povolání nebo kvůli nemoci či úrazu nemohou vydělávat.

Daňové zvýhodnění můžete uplatnit, i když nevyživujete dítě pořád, ale staráte se o něj jen určitou část roku. V tom případě se vám počítá sleva ve výši 1/12 za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku se splnily podmínky pro uplatnění zvýhodnění.

Jakmile splníte stanovené podmínky, můžete uplatnit daňové zvýhodnění ve formě:

  • slevy na dani – v případě, že daň je vyšší než daňové zvýhodnění,
  • daňového bonusu – pokud je před uplatněním daňového zvýhodnění daň nulová
  • nebo kombinaci obojího, kdy vlivem daňového zvýhodnění přechází “kladná daň” do “záporné daně” a místo placení daní od státu peníze dostanete.

A když dítě uzavře sňatek…

Pak je důležité, jestli rodič a vyživované dítě stále žijí ve společně hospodařící domácnosti. Jestli ano a splníte i ostatní podmínky, na daňové zvýhodnění máte nárok.

A pokud dítě po svatbě vylétlo z rodinného hnízda, slevu na dani může uplatnit místo rodičů jeho manžel nebo manželka. Tedy v případě, že společně žijí v jedné domácnosti, podílí se na nákladech na své potřeby a partner má dostatečné příjmy (stanovené v § 35ba zákona o daních z příjmů), z nichž může slevu na dani uplatnit.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 20
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek