Datum publikace 24. 06. 2021 Sdílet článek

DPH při prodeji EU: hlídejte si novou hranici 10 tisíc euro

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 12
Náhledový obrázek

Jste plátce DPH nebo identifikovaná osoba a posíláte zboží či poskytujete služby koncovým zákazníkům v jiných členských zemích EU? Od 1. července 2021 se můžete dobrovolně zapojit do nového režimu OSS (One Stop Shop).

Zvlášť pokud dodáváte zboží do více států EU, OSS vám výrazně zjednoduší odvod DPH.

Snížení limitů 

Pokud dodáváte neplátcům DPH do jiných členských států, museli jste si až dosud hlídat, kolik do jednotlivých států prodáte. Když jste překročili hranici, museli jste se v dané zemi registrovat k DPH a podávat tam přiznání k DPH.

To se od 1. července 2021 mění. Díky režimu jednoho správního místa (OSS) si už nehlídáte limity pro jednotlivé země. Jediné, co vás zajímá, je hranice 10 tisíc euro za kalendářní rok pro všechny státy EU (mimo ČR) dohromady. Oproti původním hranicím pro jednotlivé státy (35 tisíc nebo 100 tisíc euro) se tedy částka výrazně snížila a ještě zahrnuje všechny tržby ve členských státech dohromady. Poměrně rychle ji překročí většina e-shopů, které dodávají do EU.

Co dělat při překročení limitu

Pokud prodáte za víc než 10 tisíc euro, můžete se dobrovolně do režimu OSS zapojit. V tom případě se zaregistrujete přes portál Moje daně u českého finančního úřadu. Jestliže zboží odesíláte z ČR, při registraci zvolte „režim EU“.

Poté začnete koncovým zákazníkům z jiných členských zemí (neplátcům DPH) účtovat DPH ve výši platné v jejich domovské zemi.

Jednou za kvartál pak podáte OSS přiznání, do kterého zahrnete veškeré příjmy z obchodů s neplátci DPH ze členských zemí a odvedete souhrnně DPH. Český úřad za vás daň přerozdělí mezi příslušné státy podle údajů v přiznání.

Druhou možností je, že se do OSS nezapojíte a budete fungovat „postaru“. Budete si hlídat limity pro jednotlivé země, a pokud je překročíte, registrujete se tam a budete podávat tamní přiznání k DPH.

Tipy pro komfortnější podnikání

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

Kdy se vás OSS netýká

Jestliže prodáváte do EU jiným plátcům DPH, OSS se vás netýká – DPH typicky odvádí váš odběratel v zahraničí.

Stejně tak OSS neřeší obchodníci s:

  • uměním, 
  • starožitnostmi, 
  • použitým zbožím, 
  • novými dopravními prostředky 
  • nebo podnikatelé, kteří dodávají zboží s instalací a montáží.

Ti spadají pod jiné daňové režimy.

Pokud do členských států prodáváte pouze příležitostně a nepřekročíte ročně hranici 10 tisíc euro, do OSS se neregistrujete.

Jestliže dodáváte nehmotné produkt (např. cloudový software), jste zvyklí na režim MOSS. Ten se nyní transformuje do OSS, takže i vás se OSS týká. Pro tyto firmy zůstává vše stejné, jen DPH odvádí na jiný účet.

Které termíny si v OSS pohlídat

OSS funguje od 1. července 2021. Registrovat se do tohoto režimu ale můžete i v předstihu, je to možné od 1. dubna.

Přiznání se podávají kvartálně, takže první z nich odevzdáte nejpozději 31. října. Dejte si pozor na to, že limit 10 tisíc euro se nepočítá od 1. července, ale už od 1. ledna 2021.

iDoklad je na OSS připravený

Pokud fakturujete v iDokladu, můžete být v klidu. Stačí, když v nastavení zadáte, že spadáte do režimu OSS. Pak uvedete adresu klienta a iDoklad vám nabídne na výběr z platných sazeb DPH v režimu OSS pro danou zemi.

Související články

Přenesená daňová povinnost: Vše, co potřebujete vědět

25. 07. 2024 6 minut čtení 0
Přečíst článek

Jak začít úspěšně podnikat na internetu

18. 07. 2024 10 minut čtení 0
Přečíst článek