Datum publikace 09. 09. 2021 Sdílet článek

Jak na dodatečné a opravné daňové přiznání

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 10
Náhledový obrázek

Dodatečné a opravné daňové přiznání slouží k tomu, abyste opravili případné chyby v již odeslaném přiznání. Rozdíl je v tom, že zatímco opravné daňové přiznání posíláte, pokud jste na chybu přišli ještě před vypršením termínu pro podání, přiznání dodatečné posíláte až po termínu.

Opravné daňové přiznání

Opravným přiznáním zcela nahrazujete původní přiznání. Díky tomu máte možnost první zaslané přiznání „zničit, a opravné tak bude jediné, jímž se daňová správa bude řídit. Nezáleží přitom, jestli opravných přiznání odešlete dvě, deset nebo sto, úřad vezme v úvahu pouze to poslední.

Dodatečné daňové přiznání

S dodatečným daňovým přiznáním už je to složitější, protože jej odesíláte až po termínu, tudíž vám může finanční úřad udělit sankci. Přesto rozhodně doporučujeme dodatečné přiznání podat. Finanční úřad na chybu stejně přijde, a pokud se k ní přiznáte sami, budou úředníci shovívavější.

Vedle dodatečného přiznání zůstává na úřadě záznam také o přiznání řádném, takže dodatečné pouze opravuje jeho chyby a poukazuje na rozdíly mezi nimi. Co se týče sankcí, můžete dostat pokutu za prodlení platby daně, ale jak bylo řečeno, pokud chybu přiznáte co nejdříve, úřad vám nejspíš vyjde vstříc a nic navíc platit nebudete.

Nelze na to ale spoléhat, takže si nedávejte příliš na čas. Když totiž daň neodešlete včas, po pěti pracovních dnech od termínu se vám začne počítat penále ve výši 0,05 % z vyměřené daně za každý den prodlení.

Zapojte se do video akademie pro podnikatele

Vzdělávejte se i v dalších oblastech podnikání. V mini akademii se dozvíte spoustu zajímavých informací o vedení účetnictví a daňové evidence, fakturaci, daních nebo řízení financí.

Pro začínající podnikatele je vstup do akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek