Datum publikace 07. 05. 2015 Sdílet článek

[Měsíční přehled] 7 dubnových novinek pro živnostníky a malé podnikatele

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Víte, jak vypadá typický český živnostník a podnikatel? Kvůli práci nezná víkendy a neví, komu jednou svěří svůj prosperující podnik. Alespoň podle některých článků, které vyšly v dubnu. Podívejte se s námi na 7 zajímavých článků, které by neměly uniknout žádným živnostníkům ani drobným podnikatelům.

1. ODS bojuje proti registračním pokladnám

Občanská demokratická strana spustila 7. dubna informační kampaň proti registračním pokladnám. Podle ní jejich zavedení povede jen ke zdražování a úbytku živnostníků. Na svém webu proto zveřejnila argumenty proti zavedení registračních pokladen.

Celý článek si přečtěte zde.

2. Dvě třetiny českých firem vlastní muži

Žen podnikatelek je v České republice stále výrazně méně než mužů. Vyplývá to z údajů, která zveřejnila společnost CRIF – Czech Credit Bureau. Vyplývá z nich, že muži vlastní 67 % firem, zatímco ženy jen 14 %.

Celý článek si přečtěte zde.

3. S bankou je spokojený jen 1 ze 3 podnikatelů

Jen třetina živnostníků a drobných podnikatelů je se svou bankou spokojená tak, že od ní určitě neodejde. Naopak 11 % jich plánuje banku změnit. Vadí jim hlavně vysoké poplatky, zbytečné papírování a chování zaměstnanců banky.

Celý článek si přečtěte zde.

4. Ministryně vyzvala živnostníky k placení vyšších záloh

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová vyzvala živnostníky a podnikatele, aby platili vyšší zálohy na sociální pojištění, než podle zákona musejí. Prohlásila, že jinak bude jejich důchod jednou pravděpodobně tak malý, že budou potřebovat i sociální dávky.

Celý článek si přečtěte zde.

5. Květinářům se začíná dařit lépe

Českým zahradníkům a květinářům stoupá odbyt. Češi totiž na květinách přestávají šetřit. Loni se tak produkce květin v České republice zvýšila o 6 procent – na dvě miliardy korun. Pěstitele navíc v příštích letech potěší i plánované dotace od státu i Evropské unie.

Celý článek si přečtěte zde.

6. Český živnostník pracuje 65 hodin týdně

Že pracovní týden živnostníků a drobných podnikatelů nemá zdaleka klasických 40 hodin, potvrdil server Podnikatel.cz. Jeho průzkum ukázal, že čeští podnikatelé a živnostníci za týden odpracují v průměru 65 hodin. To je téměř 10 hodin denně – včetně víkendů.

Celý článek si přečtěte zde.

7. Úspěšní Češi nevědí, co udělat s firmou

Jak naložit se svou firmou po odchodu do důchodu. Tento problém trápí stále víc úspěšných podnikatelů. Často totiž nemají v rodině vhodného nástupce, který by dokázal společnost dál rozvíjet. Většina podnikatelů proto uvažuje o prodeji firmy nebo tom, že přenechá vedení člověku mimo rodinu.

Celý článek si přečtěte zde.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek