Datum publikace 01. 03. 2016 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za únor 2016

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Kontrolní hlášení. Kdybychom mohli únor 2016 popsat jenom dvěma slovy, byla by to právě tato. Přečtěte si v našem výběru, jak historicky první podávání kontrolních hlášení dopadlo, co ovlivnilo a 4 další novinky, které by živnostníkům a drobným podnikatelům neměly uniknout.

MonthlyReport_idoklad_2_16

1. První kontrolní hlášení jsou za námi, 4 % byla chybná

První kontrolní hlášení mělo k 25. únoru odevzdat 290 tisíc plátců daně, finanční správa ale eviduje pouze 245 tisíc. Z tohoto počtu byla navíc 4 % chybná. Finanční úřad nyní poplatníky vyzve k odstranění chyb. Pokud tak podnikatelé neučiní, bude situace stejná, jako kdyby kontrolní hlášení nepodali.
Celý článek si přečtěte zde

2. Školáky zase lákají odborné profese a řemesla

Agentura IPSOS pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků provedla průzkum mezi rodiči dětí na základní škole, žáků devátých tříd a zájemců o učňovské obory. Překvapením bylo, že téměř každý desátý školák vážně uvažuje o uplatnění v zemědělství a chovatelství. Stejně roste i zájem o strojírenské a zámečnické obory.
Celý článek si přečtěte zde

3. ČSSZ loni vybrala o 21 miliard více

Rekordní příjmy souvisí s loňským nárůstem počtu zaměstnavatelů a tedy i zaměstnanců, za které je třeba platit sociální pojistné. Podle České správy sociálního zabezpečení ale přibývá také lidí, kteří si dobrovolně přispívají na důchodové spoření.
Celý článek si přečtěte zde

4. Každý desátý živnostník se zadlužil kvůli výpadkům příjmů

Živnostníci, kteří si nepřiplácí nemocenské pojištění, nemají v případě nemoci nebo úrazu nárok na nemocenské dávky. Většina jich je přitom na příjmech z podnikání závislá a každý desátý živnostník se musel v minulosti kvůli výpadku příjmů zadlužit.
Celý článek si přečtěte zde

5. Banky nabízí začínajícím podnikatelům milionové úvěry

Dosud banky na začínající podnikatele pohlížely jako na rizikové žadatele a nabízely jim pouze úvěry v řádech desetitisíců. Vzhledem k rostoucímu počtu nových podnikatelů ale banky změnily přístup a nabízí zájemcům o rozjezd byznysu více peněz.
Celý článek si přečtěte zde

6. Na den daňové svobody si letos počkáme

Den daňové svobody letos připadne na 20. června, což je o 2 dny později než v roce 2015. Podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte je na vině kontrolní hlášení. Nejlépe jsou na tom stejně jako loni Litevci, kteří si teoretického nedaněného příjmu budou užívat už od konce dubna.
Celý článek si přečtěte zde

Související články

Přenesená daňová povinnost: Vše, co potřebujete vědět

25. 07. 2024 6 minut čtení 1
Přečíst článek

Jak začít úspěšně podnikat na internetu

18. 07. 2024 10 minut čtení 0
Přečíst článek