Datum publikace 06. 04. 2016 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za březen 2016

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Všichni mluví o Číně, tak nesmíme zůstat pozadu. Konečně je také jasno, jak to bude s elektronickou evidencí tržeb. Jasno naopak není v naprosto základní otázce – kolik je vlastně v České republice živnostníků? Čtěte další novinky pro OSVČ a drobné podnikatele.

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za březen 2016

Novela zákoníku práce je apríl

Alespoň to tvrdí Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP). Za nejbizarnější novinky považuje povinnost zaměstnavatele zajistit zaměstnanci práci bez jakéhokoli stresu a zabránění izolace pracovníka na home office od ostatních ve firmě.

Celý článek si přečtěte zde

Podnikatelé dostanou EET k Vánocům

Prezident podepsal, vydání ve Sbírce zákonů se už ale nestihlo. Tak by se ve zkratce daly shrnout březnové novinky o EET. Zákon vyjde ve Sbírce až v dubnu, povinnost evidovat tržby proto začne platit až od 1. prosince. V první vlně se dotkne podnikatelů v ubytovacích a stravovacích službách.

Celý článek si přečtěte zde

Obchody s Čínou rostou

AMSP v březnu zjišťovala, jaký mají živnostníci a malí podnikatelé vztah k Číně. Každý desátý malý a střední podnikatel už do této země vyváží a pětina z 260 dotazovaných by uvítala čínský kapitál. Zároveň je ale Čína stále vnímána jako rizikový partner, především kvůli nedostatečné kvalitě zboží.

Celý článek si přečtěte zde

Podnikatelem roku je zachránce vinylu

Vítězem 16. ročníku soutěže EY Podnikatel roku se stal majitel společnosti GZ Media Zdeněk Pelc. Jeho firma, která první vinylovou desku vyrobila v roce 1951, je v současnosti největším výrobcem desek na světě.

Celý článek si přečtěte zde

Potomci nechtějí rodinné firmy

Až 65 % majitelů firem by chtělo svůj podnik předat členu rodiny. Naráží ale na to, že potomci o rodinný byznys nejeví zájem. K úspěšnému převzetí v rodině tak dochází jen ve třetině případů. Důvodem jsou často jiné zájmy nebo nedostatečné podnikatelské schopnosti.

Celý článek si přečtěte zde

Živnostníci se zadluží kvůli daním

Čtvrtina drobných živnostníků v průzkumu pro společnost Fair Credit přiznala, že si na zaplacení daní bude muset půjčit u finančních institucí. Důvodem je buď nevytváření rezerv nebo fakt, že nedostali za svou práci zaplaceno.

Celý článek si přečtěte zde

Kolik je v ČR živnostníků?

Česká správa sociálního zabezpečení registruje k 31. 12. 2015 celkem 975 952 živnostníků. Analytická společnost Bisnode ale pracuje s číslem 2 049 981, tedy dvojnásobkem. Rozdíl je způsoben odlišnou metodikou, milionový rozdíl je ale v každém případě zarážející.

Celý článek si přečtěte zde

Související články

Novela zákona o účetnictví: 5 změn, které v roce 2025 čekají podnikatele

06. 05. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 2
Přečíst článek