Datum publikace 03. 07. 2015 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za červen 2015

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Červnové zprávy v médiích jsou sice plné ekonomické situace Řecka, ani u nás se toho ale nestalo málo. Tentokrát jsme vybrali 7 novinek, které většinou vychází z výsledků nejrůznějších průzkumů. Máme pro vás ale třeba i tip na novou aplikaci do vašeho smartphonu.

blank

1. 6 známých českých podnikatelů vyjádřilo pro a proti registračním pokladnám

Michael Rostock, Stanislav Bernard nebo třeba Dalibor Dědek. Spojuje je úspěch v podnikání, ale ne názor na zavedení registračních pokladen. Rozchází se i názory předsedy Asociace podnikatelů a manažerů a předsedy Asociace malých a středních podniků.

Celý článek si přečtěte zde.

2. Od června nepracujeme na stát

Letošní den daňové svobody připadl na 5. června. Den představuje pomyslnou hranici mezi dobou, po kterou jdou veškeré příjmy na účet státu a momentem, když už každý občan vydělává sám na sebe. Letos jsme na stát vydělávali o 5 dní méně než loni.

Celý článek si přečtěte zde.

3. Zpožděné platby trápí podnikatele napříč Evropou

Společnost Intrum Justitia provedla rozsáhlý výzkum, z něhož vyplývá, jak rozsáhlý problém představuje pozdní splácení faktur. Evropští podnikatelé každý den přichází zhruba o 10 milionů eur. Kvůli chybějícím financím pak nemohou přijímat nové zaměstnance, nebo musí propouštět stávající. Mnoho firem navíc platby zpožďuje záměrně.

Celý článek si přečtěte zde.

4. Místní příslušnost se u daňových kontrol možná stane minulostí

Ministerstvo financí v novém zákonu navrhuje, aby finanční úřady při daňových kontrolách nadále nelimitovala místní příslušnost. Na firmu z Ostravy tak bude moci přijít i kontrola z Prahy. Zákon by se měl stát novou zbraní v boji proti daňovým únikům.

Celý článek si přečtěte zde.

5. V Čechách bude kurzarbeit

Poslanci schválili příspěvky státu na platy zaměstnanců, které by jinak firmy musely propustit kvůli nedostatku práce. Systém známý jako kurzarbeit už funguje v Německu a zaměstnavatel se při jeho využívání musí zavázat, že zaměstnance nepropustí. V době výpadku zakázek mu pak dává 50 % mzdy a stát doplácí dalších 20 %.

Celý článek si přečtěte zde.

6. 67 % českých firem porušuje zákon o účetnictví

Zákon o účetnictví nařizuje, že účetní uzávěrka každé firmy musí být k dohledání na Justice.cz. Statistiky společnosti Bisnode ale ukazují, že zákon většina firem ignoruje. Většinou se nechtějí dělit o svá data a nízké pokuty je ke zveřejnění nepřesvědčí.

Celý článek si přečtěte zde.

7. Nová aplikace upozorňuje na problémové podniky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce spustila aplikaci Potraviny na pranýři, která informuje potenciální zákazníky o restauracích uzavřených z důvodu závažného hygienického pochybení. Zákazníci díky ní mohou i posílat podněty ke kontrole.

Celý článek si přečtěte zde.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek