Datum publikace 01. 08. 2019 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za červenec 2019

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Konec karenční doby, schválení českého návrhu na plošný reverse-charge Evropskou komisí nebo nespokojení podnikatelé, kteří mohou přijít o už vrácené odpočty DPH. Čtěte červencové novinky.

7

1. Evropská komise schválila český návrh na plošný reverse-charge

Plošnému reverse-charge by měla podle návrhu podléhat všechna plnění u zboží a služeb od 17 500 eur. Teď bude o žádosti rozhodovat Rada EU. Pokud návrh projde, mohl by se plošný reverse-charge zavést do českého právního řádu od 1. července 2020. V roce 2022 by pak měl naběhnout nový systém pravidel pro DPH pro celou Unii.

Režim přenesené daňové povinnosti (reverse-charge) přenáší povinnost přiznat a zaplatit daň na výstupu za uskutečnitelné plnění z plátce s místem plnění v ČR na plátce, který toto plnění přijal. Česká republika využívá reverse-charge ve všech odvětvích, ve kterých to legislativa EU umožňuje.

Přečtěte si více o zavedení plošného reverse-charge. >>

2. V červenci skončila karenční doba. První tři dny nemoci se opět proplácí

Na základě novely zákoníku práce musí podnikatelé zaměstnancům od 1. července 2019 opět platit náhradu mzdy od prvního dne pracovní neschopnosti ve výši 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu.

Zrušení karenční doby má kompenzovat snížení sazby pojistného na nemocenské pojištění u zaměstnavatelů, OSVČ a zahraničních zaměstnanců o 0,2 %, které platí také od 1. července.

Zjistěte více o zrušení karenční doby. >>

3. Firmy mohou znovu přijít o vrácené odpočty DPH

Finanční úřady přestanou firmám neoprávněně zadržovat nadměrné odpočty DPH. Blokovat budou jen částku, o kterou se vede spor a zbytek vrátí. Jenže pouze formou zálohy. Podnikatelé tak nebudou mít jistotu, že jim na účtě peníze zůstanou, nebo z nich ještě úředníci doměří daň.

Doteď bylo běžnou praxí, že úřad blokoval milionové částky kvůli podezřelé faktuře za několik tisíc korun. Ústavní soud však toto jednání označil za protiústavní. Zákon však údajně neumožňoval vrátit částku, o kterou se spor nevede. Proto ministerstvo financí připravilo novelu zákona. Ani s tou však podnikatelé nejsou spokojení. „Nečekáme, že by změna přinesla zvrat. Ani tak si firmy nebudou jisté, že jim peníze zůstanou,“ říká Bohuslav Čížek, ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Jak to bude s vracením zadržovaných odpočtů DPH si přečtěte zde. >>

4. Zpracovatelský sektor v Německu je na tom nejhůř za 7 let

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI) se považuje za jakýsi barometr zdraví firem ve zpracovatelském sektoru a ve službách. V červenci klesl v Evropské unii na 51,5 bodu z červnových 52,2 bodu. Index aktivity pro zpracovatelský sektor klesá už 6 měsíců v řadě a v červenci se dostal na 46,4 bodu.

V Německu, hlavním tahounu evropské ekonomiky, index zpracovatelského sektoru, klesl dokonce na 43,1 bodu, což je nejméně od roku 2012.

Přečtěte si více o kondici evropské ekonomiky. >>

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek