Datum publikace 05. 05. 2016 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za duben 2016

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Obáváná elektronická evidence tržeb se možná nebude týkat malých živnostníků. Ministerstvo chce měnit termín splatnosti záloh na sociální pojištění a živnostníci odevzdávali první kontrolní hlášení. Přinášíme vám přehled nejzásadnějších dubnových novinek pro OSVČ a malé firmy.

MonthlyReport_idoklad04

1. Výjimka z EET pro živnostníky s příjmy do 1 milionu

Sotva začal platit zákon o elektronické evidenci tržeb, už jsou na obzoru 2 změny. TOP 09 připravuje novelu, podle které by se elektronická evidence tržeb netýkala živnostníků s příjmy pod milion korun. Druhou úpravu chystá ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který chce z evidence vyjmout farmářské trhy.

Celý článek si přečtěte zde

2. Chystají se změny v zálohách sociálního pojištění pro OSVČ

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje velké novinky, z nichž nejdůležitější jsou změny ve splatnosti záloh. Nyní se zálohy za sociální pojištění platí do 20. dne následujícího měsíce. Nově by to mělo být do konce stávajícího měsíce. Novinky začnou platit nejdříve v roce 2018.

Celý článek si přečtěte zde

3. Živnostníci poprvé podávali kontrolní hlášení

Do 25. dubna muselo odevzdat první kontrolní hlášení 213 tisíc živnostníků, kteří jsou plátci DPH. Na rozdíl od firem podávají kontrolní hlášení čtvrtletně. Hlášení podalo 85 % živnostníků, kteří tuto povinnost mají.

Celý článek si přečtěte zde

4. Pro 80 % živnostníků je internet důležitý nástroj

Malé firmy a živnostníci přechází na on-line nástroje rychleji, než se předpokládalo. Problémem je však jejich hlavně intuitivní přístup, nevyhodnocování účinků a nedostatek času. Z šetření Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a Googlu také vyplynulo, že nejlépe se na internetu orientují začínající podnikatelé, podnikatelé z oblasti cestovního ruchu a exportéři.

Celý článek si přečtěte zde

5. OSVČ hlavních dále ubývá

Meziročně ubylo necelých 5 tisíc OSVČ hlavních. Za posledních sedm let ubylo více než 115 tisíc živností. Nedostatek živnostníků se už projevuje v drobných službách na venkově, kde je nižší kupní síla. Počet OSVČ vedlejších se naopak zvyšuje.

Celý článek si přečtěte zde

6. Obchody budou mít zavřeno jen o 3 svátcích

Poslanci schválili, že obchody musí mít zavřeno 1. ledna, 25. a 26. prosince. Omezení se týká jen obchodů s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních. Politické strany však s touto verzí ještě nejsou spokojené a očekává se, že Senát zákon pozmění.

Celý článek si přečtěte zde

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek