Datum publikace 15. 06. 2015 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za květen 2015

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Květnové novinky připomínají hořkosladký koktejl. Základ, který tvoří růst české ekonomiky a vzrůstající zájem politických stran o živnostníky je jednoznačně sladký. Jsou tu ale i hořké přísady jako chystané změny penzijního systému nebo stále nejasný osud eura v české ekonomice. Snad ale koktejlu přijdete na chuť a nebude vás po něm bolet hlava.

blank

1. Česká ekonomika vyrostla o 4,2 %

S následky finanční krize se naše ekonomika potýkala více než 6 let, nyní ale v mezikvartálním srovnání roste nejrychleji v Evropské unii. Struktura HDP navíc ukázala, že růst zaznamenala všechna odvětví od průmyslu po služby. Odborníci nicméně v dalších měsících očekávají spíše zvolnění tempa.

Celý článek si přečtěte zde.

2. Prezident chce co nejdříve euro

Prezident Miloš Zeman se v květnu intenzivně snažil o zavedení eura, které by v Česku rád viděl už v roce 2018. Schůzka s premiérem Bohuslavem Sobotkou, ministrem financí Andrejem Babišem a guvernérem ČNB Miroslavem Singerem však ovoce nepřinesla. Důvodem jsou rozdílné názory v koalici i mezi veřejností.

Celý článek si přečtěte zde.

3. Politici si začnou předcházet živnostníky

Hon na živnostníky stále pokračuje, tentokrát je však cílem politických stran přilákat je k volebním urnám. Mohou za to politologové, kteří upozornili na fakt, že zhruba milión živnostníků je pro politické strany dostupná a snadno oslovitelná skupina. Zatím největší snahu mají TOP 09 a ODS, ve hře je ale rovněž ANO Andreje Babiše.

Celý článek si přečtěte zde.

4. Příští rok bude patřit řemeslům

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (ASMP ČR) vyhlásila rok 2016 jako rok řemesel. Na desítkách akcí po celé republice představí řemesla nejen klíčové služby v regionech, ale i jako zajímavou volbu pro mladou generaci. V plánu jsou i granty a příprava státních podpor pro zahájení a udržení řemeslné činnosti.

Celý článek si přečtěte zde.

5. Bezdětní si připlatí na důchodovém pojištění

Důchodová komise na konci května zveřejnila návrh na změny penzijního systému, který nepotěší bezdětné zaměstnance i živnostníky. Odvody by se nově měly odstupňovat podle počtu dětí, které dotyčný právě vychovává. Pro jedno dítě zůstane sazba stejná, pro dvě se sníží a pokud je zaměstnanec či živnostník bezdětný, připlatí si o 1 %.

Celý článek si přečtěte zde.

6. Zrušení dohody o provedení práce bude snadnější

V případě schválení novely zákoníku práce budou mít zaměstnavatelé o starost méně s dohodami o provedení práce. Novela totiž navrhuje možnost jejich jednostranného ukončení. Projeví se to zejména u dlouhodobějších dohod uzavíraných na celý kalendářní rok nebo na neurčito, u kterých byl dosud s ukončením problém.

Celý článek si přečtěte zde.

Bonus: připomeňte si, co všechno postihlo OSVČ od roku 2010

Na závěr nemáme žádnou novinku, ale spíše pohled do historie. Článek na serveru Podnikatel.cz přehledně shrnuje, čemu všemu museli živnostníci v posledních pěti letech čelit a proč se z nich možná stane ohrožený druh.

Celý článek si přečtěte zde.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek