Datum publikace 02. 06. 2016 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za květen 2016

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Vláda chystá vyšší zdanění pro živnostníky. Ušetřit ale můžete při zakládání s.r.o., které zlevní a proces se zjednoduší. Přichystány jsou i změny v zákoníku práce. Přečtěte si 5 nejdůležitějších dubnových novinek pro OSVČ a malé firmy. Navíc přidáme jednu bonusovou.

MonthlyReport_iDoklad_05

1. Vláda plánuje zvýšení daní pro živnostníky

Topolánkova daňová reforma přinesla pokles odvodu z daňových přiznání živnostníků z 26 miliard v roce 2005 na loňské 2,5 miliardy. To se současné vládě nelíbí a připravuje změnu. Do voleb se to ale nestihne, takže obavy můžete zatím odložit.

Celý článek si přečtěte zde

2. Podnikatelé se častěji pojišťují

Ekonomika roste, podnikatelé mají více peněz, a tak je investují do pojištění podnikatelských rizik. Loni uzavřeli o téměř 20 000 smluv více, než v roce 2014, což je nárůst o 3,6 %.

Celý článek si přečtěte zde

3. Se založením s.r.o. ještě počkejte

Brzy vstoupí v účinnost novela zákona o soudních poplatcích, která snižuje náklady na založení společnosti s ručením omezeným. Zároveň by se podle ministra spravedlnosti Pelikána mělo založení společnosti usnadnit a zrychlit.

Celý článek si přečtěte zde

4. Zásadní změny v zákoníku práce

Připomínkové řízení skončilo. Novela zákoníku by měla vstoupit v účinnost v roce 2017. Pracovní vztahy budou flexibilnější a zákoník také více ochrání zaměstnance. Upraven bude např. výkon práce mimo pracoviště, dovolená nebo hromadné propouštění zaměstnanců.

Celý článek si přečtěte zde

5. Více než polovina podnikatelů nepodniká

V ČR bylo vydáno více než 2,1 milionů živnostenských listů, ale aktivních podnikatelů bylo začátkem května pouze 970 tisíc. Nejvíce přerušují své podnikání živnostníci z oblasti zprostředkování a obchodu. Lékaři a farmáři své činnosti naopak takřka nepřerušují.

Celý článek si přečtěte zde

Bonus: Z žertu se stal skutečný produkt. Přichází Kefírer.

Původně to byla internetová mystifikace, která měla upozornit na vzrůstající podporu extremismu. Nakonec však tři mladí kreativci z Brna začnou kefír s výmluvnou grafikou i názvem Kefírer skutečně distribuovat. Podle svých slov tím bojují za dobrou věc, jejich podnikatelský záměr je však už pro mnohé za hranou etiky.

Celý článek si přečtěte zde

Související články

Přenesená daňová povinnost: Vše, co potřebujete vědět

25. 07. 2024 6 minut čtení 1
Přečíst článek

Jak začít úspěšně podnikat na internetu

18. 07. 2024 10 minut čtení 0
Přečíst článek