Datum publikace 02. 06. 2016 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za květen 2016

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Vláda chystá vyšší zdanění pro živnostníky. Ušetřit ale můžete při zakládání s.r.o., které zlevní a proces se zjednoduší. Přichystány jsou i změny v zákoníku práce. Přečtěte si 5 nejdůležitějších dubnových novinek pro OSVČ a malé firmy. Navíc přidáme jednu bonusovou.

MonthlyReport_iDoklad_05

1. Vláda plánuje zvýšení daní pro živnostníky

Topolánkova daňová reforma přinesla pokles odvodu z daňových přiznání živnostníků z 26 miliard v roce 2005 na loňské 2,5 miliardy. To se současné vládě nelíbí a připravuje změnu. Do voleb se to ale nestihne, takže obavy můžete zatím odložit.

Celý článek si přečtěte zde

2. Podnikatelé se častěji pojišťují

Ekonomika roste, podnikatelé mají více peněz, a tak je investují do pojištění podnikatelských rizik. Loni uzavřeli o téměř 20 000 smluv více, než v roce 2014, což je nárůst o 3,6 %.

Celý článek si přečtěte zde

3. Se založením s.r.o. ještě počkejte

Brzy vstoupí v účinnost novela zákona o soudních poplatcích, která snižuje náklady na založení společnosti s ručením omezeným. Zároveň by se podle ministra spravedlnosti Pelikána mělo založení společnosti usnadnit a zrychlit.

Celý článek si přečtěte zde

4. Zásadní změny v zákoníku práce

Připomínkové řízení skončilo. Novela zákoníku by měla vstoupit v účinnost v roce 2017. Pracovní vztahy budou flexibilnější a zákoník také více ochrání zaměstnance. Upraven bude např. výkon práce mimo pracoviště, dovolená nebo hromadné propouštění zaměstnanců.

Celý článek si přečtěte zde

5. Více než polovina podnikatelů nepodniká

V ČR bylo vydáno více než 2,1 milionů živnostenských listů, ale aktivních podnikatelů bylo začátkem května pouze 970 tisíc. Nejvíce přerušují své podnikání živnostníci z oblasti zprostředkování a obchodu. Lékaři a farmáři své činnosti naopak takřka nepřerušují.

Celý článek si přečtěte zde

Bonus: Z žertu se stal skutečný produkt. Přichází Kefírer.

Původně to byla internetová mystifikace, která měla upozornit na vzrůstající podporu extremismu. Nakonec však tři mladí kreativci z Brna začnou kefír s výmluvnou grafikou i názvem Kefírer skutečně distribuovat. Podle svých slov tím bojují za dobrou věc, jejich podnikatelský záměr je však už pro mnohé za hranou etiky.

Celý článek si přečtěte zde

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek