Datum publikace 02. 02. 2016 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za leden 2016

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Začátek nového roku byl extrémně plodný. Alespoň co se týče novinek pro OSVČ a malé firmy. V našem výběru 8 nejdůležitějších a nejzajímavějších se dozvíte, kdo mění číslo účtu, kde si připlatíte a kolik je podle “selského rozumu” v České republice nepoctivých živnostníků.

MonthlyReport_idoklad01

1. Stát upozorní OSVČ na nízký důchod

Pokud si platíte minimální pojištění, budete mít nízký důchod. Zhruba takový je obsah dopisu, který na přelomu ledna a února rozešle ministerstvo práce a sociálních věcí všem OSVČ. Podle ministerstva si totiž více než polovina živnostníků platí pouze minimální zálohy.

Celý článek si přečtěte zde

2. U VZP se mění výše záloh i čísla účtů

O změně výše záloh na zdravotní pojištění z 1 797 Kč na 1 823 Kč patrně už víte. Pokud ale patříte mezi klienty VZP, musíte si v internetovém bankovnictví změnit i číslo účtu. VZP totiž v rámci centralizace bankovních účtů převedla platební styk pro příjem pojistného na regionální účty.

Celý článek si přečtěte zde

3. Nejhorší novinkou roku je kontrolní hlášení

Server Podnikatel.cz pořádal již 4. ročník ankety o nejhorší legislativní novinku nového roku. Vítěz pro rok 2016 je jasný – kontrolní hlášení zvolily téměř dvě pětiny podnikatelů. Prvenství kontrolního hlášení ale ještě může ohrozit zákon o elektronické evidenci tržeb.

Celý článek si přečtěte zde

4. Sníží se sankce u kontrolního hlášení

“Přehnali jsme to.” Těmito slovy zhodnotil ministr financí Andrej Babiš výši sankcí u kontrolního hlášení a potvrdil jejich snížení. Novela, která začne platit od června 2016, například odpustí všechny pokuty ve výši 1 000 Kč za nepodání kontrolního hlášení v termínu.

Celý článek si přečtěte zde

5. Babiš chce rozšířit reverse charge

Ministr financí sice v říjnu s rozšířením reverse charge v Bruselu neuspěl, nyní už ale jednání o přenesení daňové povinnosti na půdě Evropské unie prosadil. Babiš si od nového systému slibuje tvrdší boj proti daňovým únikům.

Celý článek si přečtěte zde

6. Josef Hájek (ANO): V ČR je 150 tisíc nepoctivých živnostníků

Podle poslance Josefa Hájka (ANO) je v Česku 150 tisíc nepoctivých živnostníků. Svůj názor prezentoval na jednání o elektronické evidenci tržeb a při odhadu vycházel ze “selského rozumu”.

Celý článek si přečtěte zde

7. V roce 2015 zkrachovalo přes 8 000 živnostníků

Více než 8 tisícovek OSVČ loni ukončilo svou činnost. Na vině je především nízká platební morálka firem, kvůli které se živnostníci dostávají do dluhové spirály. Počet zkrachovalých živnostníků rok od roku stoupá. Přes všechny nástrahy ale Češi patří mezi nejpodnikavější v Evropě a jen loni jich začalo podnikat 35 tisíc.

Celý článek si přečtěte zde

8. Realitní zprostředkování se stane vázanou živností

Povolání realitního makléře je nově regulováno zákonem. Kdo chce tuto činnost provozovat, musí mít potřebné vzdělání, odbornou způsobilost a praxi. Úprava legislativy přišla v nejvyšší čas – Česká republika patřila mezi pouhých 5 zemí, kde realitní zprostředkování nepodléhalo zákonu. Zároveň je u nás 4. nejvyšší počet realitních makléřů.

Celý článek si přečtěte zde

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek