Datum publikace 02. 12. 2016 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za listopad 2016

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Do listopadového dění zasáhla například elektronická evidence tržeb nebo povinnost zdravotních pojišťoven zřídit si nové účty. Pokud vás zajímá, jaké novinky v EET navrhl na poslední chvíli ministr financí Andrej Babiš, nenechte si ujít náš listopadový souhrn toho nejdůležitějšího pro podnikatele a OSVČ.

monthlyreport_idoklad_11

1. Podnikatelé se s koncem roku začínají připravovat na změny v daních z příjmů

Blíží se rok 2017 a s ním i nové daňové povinnosti podnikatelů. Novelu zákona o daních z příjmů čeká teprve 2. čtení v Poslanecké sněmovně – vláda ale počítá s tím, že nová pravidla začnou platit hned od ledna 2017. Co na živnostníky mimo jiné čeká?

  • Podnikatelé podléhající EET si požádají o slevu na dani v hodnotě 5 000 Kč.
  • Zvýší se daňové zvýhodnění na druhé a každé další dítě. U druhého dítěte bude zvýhodnění činit pravděpodobně 200 Kč měsíčně, u třetího dítěte 300 Kč.
  • Nově bude podle upravené definice v zákoně předmětem leasingu pouze hmotný majetek, který lze odpisovat podle zákona o daních z příjmů.

Více o změnách si přečtěte zde.

2. Zdravotní pojišťovny mění čísla účtů

Až budete příště posílat peníze zdravotní pojišťovně, raději si zkontrolujte, že máte správné číslo účtu. Pojišťovny totiž musí mít povinně od února příštího roku účet u České národní banky. Ne všechny to ale nechávají na poslední chvíli – některé už svoje klienty informovaly o změně třeba ve zprávě na webu.

Podívejte se na podrobnosti.

3. Pivovary: podle našich informací končí kvůli EET stovky hospod

Pivovary z celé České republiky se potýkají s úbytkem zákazníků. Především hospodští z malých vesnických hospod přestávají od prosince odebírat sudy piv, protože svoje lokály kvůli EET zavírají. Týká se to převážně hospod, ve kterých nevaří teplá jídla.

Přečtěte si celý článek.

4. Máte obrat do 250 tisíc ročně? Možná se dočkáte výjimky z EET

Pouhý týden před startem první vlny EET přišel ministr financí Andrej Babiš s návrhem výjimky pro podnikatele, kteří mají roční obrat do 250 tisíc Kč. Pokud by využili paušální daň, nemuseli by elektronicky evidovat. Ale pozor: výjimka začne platit až od roku 2017 – pokud ji poslanci schválí. Teď zbývá jen počkat, jestli se situace v rozhádané koalici uklidní, nebo Babišův návrh neprojde.

Zjistěte, co na výjimku řekli koaliční partneři.

5. Podle daňových přiznání darují firmy a jednotlivci ročně 5 miliard Kč

Objem darů podle daňových přiznání roste rychleji než česká ekonomika, ale u firemního dárcovství se rostoucí trend loni zastavil. Celkovou výši darů odhadují odborníci na 7 miliard Kč, protože do částky 5 miliard Kč nejsou započítané například dárcovské SMS a církevní sbírky. Ve světových žebříčcích dárcovství jsou Češi v druhé polovině.

Přečtěte si, jaké jsou světové trendy v dárcovství.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek