Datum publikace 05. 01. 2016 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za prosinec 2015

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

V prvním měsíci nového roku přicházíme s přehledem důležitých zpráv za poslední dny roku 2015. Přestože jsou “loňské”, rozhodně by vám neměly uniknout. Nezapomeňte také, že s 1. lednem začala platit povinnost kontrolního hlášení pro všechny plátce DPH.

blank

1. Přibylo nespolehlivých plátců DPH

V registru nespolehlivých plátců v listopadu přibylo 713 nováčků, což je největší měsíční přírůstek od jeho spuštění. Analytiky společnosti Bisnode ale nárůst příliš nepřekvapil – počty nespolehlivých plátců rostou už od března.

Celý článek si přečtěte zde

2. Čeští profesionálové jsou na volné noze šťastnější

Zhruba 2 300 OSVČ a majitelů malých firem se v průzkumu portálu Navolnenoze.cz shodlo na tom, že na volné noze jsou šťastnější. Nejvíce oceňují flexibilitu, svobodu a fakt, že dělají to, co je baví. Firmy ve světě se začínají trendu přizpůsobovat a svým zaměstnancům nabízí pracovní podmínky, které se práci na volné noze podobají.

Celý článek si přečtěte zde

3. Česko nepodporuje podnikání

Zatímco ve světě se firmy podnikateli na volné noze inspirují, u nás se podnikání nefandí. Vyplývá to z analýzy Světové banky, která porovnávala podmínky ve 189 zemích po celém světě. Hlavními problémy v České republice jsou složitý start, komplikovaný daňový systém a slabé využití elektronické komunikace.

Celý článek si přečtěte zde

4. Sezóna podvodných faktur neskončila

V prosinci se do e-mailových schránek přivalila další vlna podvodných faktur, tentokrát od České databáze společností. Dopisy, které na první pohled vypadaly jako faktury, vyzývaly k zaplacení poplatku za vedení v katalogu firem. Při podrobném čtení však příjemce zjistil, že pokud by poplatek zaplatil, uzavřel by tak smlouvu a zavázal se k dalšímu placení.

Celý článek si přečtěte zde

5. Průměrná mzda vzrostla téměř o tisíc korun

Rekordně nízká nezaměstnanost a rostoucí ekonomika způsobila, že se průměrná mzda v Česku zvýšila ve třetím čtvrtletí na 26 072 Kč. Po odečtení inflace tak mzdy vzrostly o 3,4 % a Češi si meziročně polepšili o 944 Kč. Pozitivní růst překvapil i analytiky, kteří očekávali pouze 3% růst.

Celý článek si přečtěte zde

6. Růst ekonomiky zpomalí, situace se ale stabilně zlepšuje

Podle ekonomů v roce 2016 zpomalí růst ekonomiky z více než 4 % na zhruba 2,5-3 %. I nadále by ale měly růst mzdy a klesat nezaměstnanost. Loňský rekordní růst patřil k nejvyšším v EU, byl však ovlivněn řadou jednorázových faktorů. Přestože se nyní vrátí k průměrným hodnotám, stále bude dynamika českého HDP jedna z nejvyšších v EU.

Celý článek si přečtěte zde

Bonus: co a kdy můžete dát do nákladů při podnikání z domova

V prosinci vyšel na serveru měšec.cz článek, který by neměl uniknout živnostníkům a podnikatelům, kteří podnikají z domova. Přináší přehledné shrnutí výdajů, které je možné uplatnit do nákladů a další užitečné informace.

Celý článek si přečtěte zde

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek