Datum publikace 04. 01. 2017 Komentáře 0 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za prosinec 2016

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Konec roku se nesl ve znamení spuštění první vlny EET, ale i vyhlížení daňových změn pro následující rok. Majitelé e-shopů a obchodníci zjistili, zda byly předpovědi o zvýšení tržeb ve vánočním období pravdivé. Podívejte se s námi na přehled posledního měsíce roku 2016.

monthlyreport_idoklad_12

1. Změny v daních pro rok 2017

Příjemné změny se chystají pro rodiče, kteří si mohou snížit daň o takzvané školkovné. Sleva za umístění dítěte ve školce může být až 9 900 korun.

Dočkáte se také zvýšení limitů u penzijního a životního pojištění a ušetří i podnikající fyzické osoby, které si mohou nově odečíst z daní až 5 000 korun na výdaje spojené s pořízením a provozem elektronické evidence tržeb. Ne všechny změny ale můžete využít už za rok 2016, některé změny na daních pocítíte až v příštím roce.

Více o změnách v daních a jejich platnosti se dočtete zde.

2. První měsíc EET

Za první měsíce se do EET zapojilo přes 42 tisíc podnikatelů, kteří na finanční správu odeslali necelých 74 milionů účtenek. Zároveň finanční správa eviduje zhruba 1 900 oznámení o nevydání účtenky.

Podle serveru hlidaceet.cz byla odezva v průměru 160 milisekund, tedy méně než 2 vteřiny, které zákon stanovuje jako hraniční dobu odezvy. Pokud je odezva delší, může obchodník vystavit účtenku bez identifikačního kódu EET.

Systém už podle finanční správy eviduje i první výpadek. Podnikatelé jej zaznamenali v ranních hodinách v úterý 13. prosince.

Další informace o prvním měsíci fungování EET čtěte zde.

3. Chyby pokladních zařízení EET

Když si někteří podnikatelé na webu etrzby.cz zkontrolovali své účty EET u Finanční správy a porovnali je s údaji ve svých pokladnách, nestačili se divit. Částky se totiž neshodovaly. Podle EET účtu si tito podnikatelé nainkasovali i pětinásobnou částku.

Podnikatelé se obávají, že budou muset státu zdanit větší příjmy, než jaké ve skutečnosti inkasovali. Chyba je podle Finanční správy na straně pokladních zařízení.

K chybám dochází například, když pokladna při opakovaném zaslání stejné tržby přiřadí účtence jiné pořadové číslo nebo jiný čas. Tržba se tak automaticky eviduje znovu.

Více o problému čtěte zde.

4. Vánoční nárůst tržeb

V polovině prosince 2016 zveřejnila největší česká síť pro affiliate reklamu VIVnetworks.com odhad růstu oproti listopadu minimálně o 44 %. České e-shopy v předvánočním období utržily 31,5 miliardy korun, což je meziročně o pětinu více.

V týdnu od 12. prosince měli obchodníci nejvyšší tržby – denní obrat překročil hranici 800 milionů korun. Češi nejvíce nakupovali elektroniku, hračky a oblečení.

Podrobnosti o nárůstu tržeb internetových obchodů zjistěte zde.

5. Povánoční klamání některých e-shopů

Některé české internetové obchody klamou v povánočních slevách své zákazníky. Uvedené desítky procent totiž nejsou reálné, protože je obchodníci vypočítávají z doporučených cen. Za takové částky ale na trhu nikdo zboží neprodává.

Slovenské obchody po upozornění na legální, ale nepoctivé prodejní taktiky výši slev zase upravily. České pobočky Mall.cz nebo Alza.cz se ale k podobnému kroku neodhodlaly.

Celý článek o povánočních slevách si přečtěte zde.

6. Daňové odpočty za vědu a výzkum

V České republice připadá na vědu a výzkum 88,6 miliard korun. Více než polovinu této částky přispívají podnikatelé. Firmy mají možnost uplatňovat na výzkum a vývoj daňový odpočet. Podle výzkumů třetina firem investuje celou úsporu získanou na daňovém odpočtu na další výzkumnou činnost.

Kvůli nepřesnému definování vědy a výzkumu se ale někdy firmy musí potýkat s nepříjemnostmi v rozdílném přístupu kontrolních orgánů.

Roste také náročnost administrace, kvůli které až třetina podnikatelů zvažuje, že o odpočet z daní v dalším roce ani nepožádá.

Více informací o možnostech daňových odpočtů za vědu a výzkum si přečtěte zde.

Související články

Co se mění pro podnikatele v roce 2024: přehled změn v zákonech

12. 12. 2023 5 minut čtení 121
Přečíst článek

Nenechte se okrást podvodníky: jak bezpečně fakturovat

23. 09. 2021 5 minut čtení 2
Přečíst článek