Datum publikace 06. 11. 2015 Komentáře 2 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za říjen 2015

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Podnikatelé to nemají v České republice vůbec lehké. V žebříčku zemí podporujících podnikaní jsme klesli o 3 místa. I to je jedna z říjnových novinek. Přečtěte si i další a zjistíte, jak se mění zálohy na pojištění a jakou známku dali podnikatelé vládě.

blank

1. Zálohy na sociální pojištění nepřekročí hranici 2 000 Kč

Připravte se, že v roce 2016 zaplatíte vyšší zálohy na pojištění. Minimální záloha na sociální pojištění se zvyšuje o 29 Kč na částku 1 972 Kč. Zdravotní pojištění podraží o 26 Kč na 1823 Kč. Výše nemocenského pojištění se nemění.

Celý článek si přečtěte zde

2. V Česku mají podnikatelé horší podmínky než ve světě

Světová banka zveřejnila nový žebříček zemí, které mají dobré podmínky pro podnikaní. Česká republika letos klesla o 3 místa na 36. pozici. První místo obsadil Singapur, Slovensko je devětadvacáté.

Celý článek si přečtěte zde

3. Přichází Rok řemesel

Asociace malých a středních podniků a živnostníků připravuje projekt s názvem Rok řemesel 2016. Cílem je zviditelnit řemesla a představit činnost 20 odborných cechů a společenstev. Pilotní část projektu už začala – v Mladé frontě Dnes vychází seriál o jednotlivých řemeslech.

Celý článek si přečtěte zde

4. Podnikatelské asociace bojují proti EET

Elektronickou evidenci tržeb (EET) nechce 7 podnikatelských asociací, které vyzvaly vládu, aby příslušný zákon stáhla. EET podle nich odporuje zásadám liberálně demokratického státu. Vadí jim také, že je zákon špatně připravený.

Celý článek si přečtěte zde

5. Falešní exekutoři dál řádí

I výzva k uhrazení dluhu z oficiálního e-mailu exekutorské komory může být falešná. Přesně takový případ se stal v říjnu. Z adresy podvodníci odeslali tisíce zpráv. Exekutorská komora varuje, že e-maily posílá, jen pokud si to dlužník výslovně vyžádá.

Celý článek si přečtěte zde

6. Vláda dostala od podnikatelů známku 3-

Politikům se nedaří snižovat byrokracii. V anketě Hospodářské komory dostala v této oblasti vláda 4-. Nejlépe si vedla v podpoře exportu. Ale i v této oblasti získala jen známku 3. Celkově dali podnikatelé vládě známku 3-.

Celý článek si přečtěte zde

7. Hlasujte pro nejlepší rodinnou firmu

Pomozte vybrat nejlepší rodinnou firmu v soutěži, kterou pořádá Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Hlasovat pro 1 z 10 firem můžete do 2. listopadu.

Celý článek si přečtěte zde

Související články

Co se mění pro podnikatele v roce 2024: přehled změn v zákonech

12. 12. 2023 5 minut čtení 121
Přečíst článek

Nenechte se okrást podvodníky: jak bezpečně fakturovat

23. 09. 2021 5 minut čtení 2
Přečíst článek