Datum publikace 07. 09. 2015 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za srpen 2015

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Kdybychom měli za srpen vybrat jen jednu novinku, byla by to jasná volba. Elektronická evidence tržeb se opět odkládá a mění podobu. My máme ale naštěstí více prostoru a tak přinášíme dalších 5 aktuálních informací ze světa podnikání.

Odklad EET

1. Vláda chce zvýšit minimální mzdu o dalších 700 Kč

Nová částka 9 900 Kč je údajně kompromisem mezi požadavky zaměstnanců a zaměstnavatelů. Přestože se české ekonomice daří, 70 % podnikatelům se zvyšování minimální mzdy nelíbí. Podle nich ovlivní konkurenceschopnost firem a hodlají se bránit rušením benefitů.

Celý článek si přečtěte zde.

2. Elektronická evidence tržeb se opět odkládá

Podle posledních zpráv se zdá, že e-tržby budou povinné až v polovině roku 2016. Ministr financí Andrej Babiš prohlásil, že za další odklad může opozice, která zavedení evidence dlouhodobě kritizuje. S oznámením o odkladu se navíc objevila i další novinka. E-tržby se zřejmě budou týkat každého, kdo prodává zmrzlinu.

Celý článek si přečtěte zde.

3. Lékařské odbory se obuly do OSVČ kvůli zdravotnímu pojištění

O další výpad proti živnostníkům se postaral Lékařský odborový klub (LOK) s tvrzením, že OSVČ odvádějí do zdravotního systému málo peněz. Odbory se dokonce sešly se senátory kvůli ústavní stížnosti. Senátoři přitom nevyloučili, že stížnost skutečně podají.

Celý článek si přečtěte zde.

4. Stále více OSVČ si podnikáním jenom přivydělává

Počet takzvaných OSVČ vedlejších roste. Naopak počty lidí, kteří mají podnikání jako hlavní zdroj peněz, meziročně klesají. Příčinou jsou jak problémy spojené s živností jako hlavní obživou, tak fakt, že si zaměstnanci podnikáním často vylepšují příjem.

Celý článek si přečtěte zde.

5. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce podpořit startupy

MPO, EU a soukromí investoři poskytnou 2,3 miliardy korun, které poslouží jako vstupní kapitál pro startupové firmy. Národní investiční fond (NIF) tak pomůže začínajícím firmám především v prototypových fázích a hi-tech oborech.

Celý článek si přečtěte zde.

6. V Číně straší deflace

Zatímco česká ekonomika roste, čínská slábne. Tento fakt s sebou přinesl propad čínské měny a s ním spojené riziko deflace. Pohyby na čínském trhu přitom ovlivňují celý svět a zejména všechny firmy, které se zemí obchodují.

Celý článek si přečtěte zde.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek