Datum publikace 01. 09. 2016 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za srpen 2016

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Je pomalu čas zažádat si o autentizační údaje k EET. Pokud nejste třeba stánkaři na vánočních trzích, ti začnou elektronicky evidovat později. Daň z nemovitosti bude nově hradit kupující a fyzické osoby budou figurovat na seznamu nespolehlivých plátců DPH. Přečtěte si novinky pro podnikatele.

MonthlyReport_iDoklad_08

1. Méně podnikatelů končí. Přírůstek je dvakrát vyšší, než loni

Podnikatelům se díky dobré ekonomické situaci zvyšuje odbyt a nejsou nuceni ukončovat své živnosti. V prvním pololetí začalo podnikat 29 089 fyzických osob a 23 401 podnikatelům registrace zanikla. Přírůstek tak činil 5 688, což je dvakrát více než loni. Nejvíce podnikatelů přibylo tradičně v Praze. Naopak v Karlovarském kraji na 9 nových živnostníků připadlo 10 končících.

Celý článek si přečtěte zde

2. Od září můžete žádat o autentizační údaje k EET

Bez autentizačních údajů podnikatelé nemohou el. evidenci tržeb vést. Žádost o ně lze podat elektronicky (prostřednictvím datové schránky) nebo osobně na finančním úřadě od 1. září. Údaje jsou nezbytné pro přihlášení do webové aplikace a získání digitálního certifikátu.

První fáze EET startuje už v prosinci a získání certifikátu je prvním důležitým krokem. Ministr financí Andrej Babiš proto nabádá podnikatele, aby své žádosti nenechávali na poslední chvíli.

Celý článek si přečtěte zde

3. Změny u daně z nabytí nemovitosti vstoupí v platnost už v listopadu

Daň bude nově platit kupující a končí také ručení za daň. Změny měly platit už od dubna, ale jejich účinnost se posunula až na letošní listopad. Aktuálně daň hradí prodávající, ale kupující ručí za její odvedení. Výše daně zůstává na 4 %.

Celý článek si přečtěte zde

4. Stánkaři na Vánoce nebudou muset řešit EET

Finanční správa se rozhodla ulehčit sobě i podnikatelům letošní Vánoce. Stánkaři, kteří pouze prodávají občerstvení a neposkytují žádný další servis (např. prostor pro posezení), začnou tržby elektronicky evidovat až od března 2018. Někteří podnikatelé, např. ti, kteří příjímají platby v hotovosti pouze ojediněle, se EET vyhnou úplně.

Celý článek si přečtěte zde

5. Od roku 2017 se na seznamu nespolehlivých plátců DPH objeví i fyzické osoby

Dosud institut nespolehlivého plátce DPH zahrnoval pouze firmy, nyní tento statut může získat i fyzická osoba. Za neodvedenou DPH ručí odběratel, je tedy důležité si dodavatele prověřovat. Hranicí pro zapsání na seznam je nyní dluh 500 tisíc Kč po dobu delší než 3 měsíce, ale důvodem může být i nesprávně uvedené sídlo.

Celý článek si přečtěte zde

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek