Datum publikace 06. 10. 2015 Komentáře 0 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za září 2015

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Prázdniny skončily, do normálního režimu se vrátili i analytici, a zveřejnili výsledky 3 zajímavých studií, které se týkají malých českých firem. Další důležitou událostí, která by vám rozhodně neměla uniknout, jsou změny v dohodě o provedení práce.

blank

1. Každý 12. podnikatel je cizinec

Pokračuje trend snižování počtu podnikajících cizinců. Podle aktuální analýzy jich v České republice podniká necelých 84 000 a cizí státní příslušník je každý 12. podnikatel. Nejvíc firem nebo živností z nich mají Ukrajinci, Vietnamci a Slováci.

Celý článek si přečtěte zde

2. Dohodu o provedení práce je možné jednorázově vypovědět

S posledním zářijovým dnem přestala platit stávající pravidla týkající se dohody o provedení práce. Nově ji bude možné jednostranně ukončit podobně jako dohodu o provedení pracovní činnosti. Úpravy se týkají i exekucí – odměny z dohody o provedení práce nově podléhají exekučním srážkám.

Celý článek si přečtěte zde

3. Malé firmy jsou v úspoře energií pozadu

Malé firmy příliš neřeší úsporu energií. Z výzkumu však vyplynulo, že odhadují, že by jimi mohly ušetřit 10 % nákladů na energii. 4 z 5 firem svoji spotřebu pouze sleduje, ale aktivně ji neřídí.

Celý článek si přečtěte zde

4. Regionálními živnostníky roku je brusič skla i bylinkářka

Česká pojišťovna postupně zveřejňuje vítěze soutěže Živnostník roku v jednotlivých krajích. Například v Libereckém kraji zvítězil brusič skla, na Vysočině výrobkyně bylinných čajů a v Ústeckém kraji cukrářka. Celkového vítěze porota vyhlásí na začátku prosince.

Celý článek si přečtěte zde

5. Super soused propojí kutily se zákazníky

V Praze a okolí začala fungovat nová služba Super soused. Zákazník přes ni zadá požadavek a dostane nabídky od domácích kutilů. Služba nabízí řadu garancí pro obě strany a bere si provizi 8 – 15 %. Server je zajímavý hlavně pro drobné živnostníky, kterým pomůže oslovit nové klienty.

Celý článek si přečtěte zde

6. 4 obory, ve kterých hrozí krach

Podle nové analýzy hrozí bankrot v České republice nejvíce v odvětví obchodu, pohostinství, ubytování a v dopravě. V obchodu hrozí krach až třetině podnikatelů a v restauračním a ubytovacím byznysu je ohrožený každý čtvrtý podnik. Naopak nejstabilnější je energetika.

Celý článek si přečtěte zde

Související články

Co se mění pro podnikatele v roce 2024: přehled změn v zákonech

12. 12. 2023 5 minut čtení 121
Přečíst článek

Nenechte se okrást podvodníky: jak bezpečně fakturovat

23. 09. 2021 5 minut čtení 2
Přečíst článek