Datum publikace 04. 04. 2017 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za březen 2017

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Březen se nesl ve znamení spuštění druhé vlny EET. Jasnější představu už máme i o účtenkové loterii. Podnikatelům by také neměla uniknout plánovaná změna zákona o daních. Podívejte se, co třetí měsíc přinesl živnostníkům a malým firmám.

Bannery_kalendare_iDoklad_FB_03

1. Kolik zaplatíme za účtenkovou loterii?

Loterie zajištěná Sazkou a německou nadnárodní společností Wincor Nixdorf rozdá každý měsíc 25 tisíc výher. Ačkoliv ministr Andrej Babiš plánoval spuštění loterie v polovině roku 2017, je možné, že se začátek posune až na září.

Průměrná cena jedné výhry bude letos přibližně 433 korun, ale daňoví poplatníci za organizaci loterie zaplatí výrazně více. Vedle financí na výhry je totiž nutné započítat výdaje za služby společnosti Wincor Nixdorf, náklady na SMS komunikaci se soutěžícími a poplatky za převody výher.

Zjistěte více o nákladech a detailech loterie.

2. Druhá vlna EET odstartovala bez technických obtíží

Ačkoliv se spuštění druhé vlny EET obešlo bez technických obtíží, ne všichni byli na její příchod zcela připraveni. I po březnovém spuštění instalovali dodavatelé stovky pokladen týdně. Ne všichni podnikatelé totiž věděli, že do druhé vlny spadají.

Dodavatelé, stejně jako po první vlně, očekávají zvýšený zájem o sofistikovanější systémy, které nebudou tolik zdržovat provoz. Maloobchodníci ale na taková rozhodnutí mají podle dodavatelů pokladen ještě čas. Nejprve musí vyzkoušet, jaké řešení EET jim nejvíce vyhovuje.

Podívejte se, jak si maloobchodníci s druhou vlnou v březnu poradili.

3. Zákon o daních z příjmů čekají změny

Pokud při daňovém přiznání využíváte výdajové paušály, dotkne se vás změna v zákonu o daních z příjmů. Pravděpodobně od 1. července začne platit novela, kvůli které nebudete moci uplatnit výdaje paušálem v aktuální výši 2 milionů, ale pouze do částky 1 milionu korun. Vrátí se ale některé slevy.

Pro zdaňovací období za rok 2017 je připraveno přechodné období. Podnikatelé tak budou mít na výběr mezi stávajícím zněním a chystanou novelou.

Čtěte a počítejte, co se vám pro příští zdaňovací období více vyplatí.

4. Tržby internetových obchodů stále stoupají

Počet českých e-shopů sice meziročně mírně poklesl, ale celkový obrat se o 22 % zvýšil. A podobný růst očekává Asociace pro elektronickou komerci i letos.

Kvůli zavedení EET prý e-shopy svoji činnost nezastavují, některé ale ukončily on-line platbu kartou.

Zjistěte, jak si české e-shopy vedou u nás i v zahraničí.

5. 900 podnikatelských projektů získá bezúročný investiční úvěr

Nový projekt Expanze podpoří drobné a střední podnikatele v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Rozvíjet by se mělo i sociální podnikání.

Už za několik týdnů si tak podnikatelé budou moci zažádat o bezúročné investiční úvěry. Díky nim si usnadní nákup majetku a odloží si splátky jistiny až na 3,5 roku. Jedná se o první program, který nebude podnikatele podporovat dotacemi, ale finančními nástroji.

Prohlédněte si detaily plánovaného projektu.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek