Datum publikace 02. 03. 2017 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za únor 2017

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Druhý měsíc roku 2017 se točil především kolem očekávané druhé vlny EET, která začne platit od začátku března. Jaká upřesnění nakonec vešla v platnost a co dále hýbalo světem českých podnikatelů se podívejte v našem únorovém přehledu.

Bannery_kalendare_iDoklad_FB_02

1. Kontroly druhé vlny EET budou přísnější

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová vzkázala, že se shovívavostí kontrolorů tentokrát nemají obchodníci počítat. Zákon podle ní platí už dostatečně dlouho.

Do druhé vlny EET se zapojilo 120 tisíc podnikatelů a firem. Generální finanční ředitelství původně mluvilo o 250 tisících, ale později se ukázalo, že číslo bylo nepřesné. Někteří podnikatelé totiž například přijímají tržby pouze převodem na účet, a proto se jich evidence netýká.

Podívejte se na první souhrn po spuštění druhé vlny EET.

2. Prodáváte přes PayPal? EET se vám částečně vyhne

Finanční správa na svých stránkách zveřejnila dokument „K výkladu pojmu příkaz plátce prostřednictvím příjemce”, který uvádí, jaké druhy on-line plateb nespadají do EET.

Vynětí z EET tak za konkrétních podmínek čeká na ty, kteří platbu obdrží prostřednictvím PayPalu, kreditního inkasa, služby SOFORT, iDeal a podobné nebo přes příkaz k úhradě z bankomatu či platbomatu.

Zjistěte více o on-line  platbách nespadajících do EET.

3. Novela zákona o nemocenském pojištění přináší nárok na otcovskou

Poslanci schválili novelu zákona o nemocenském pojištění. Díky tomu mají čerství tatínkové nárok na otcovskou, která dosáhne 70 % vyměřovacího základu za kalendářní den a umožní rodičům si lépe rozdělit péči o novorozence.

Novela také přiblíží sirotčí důchod více dětem a zvýší výplatu nemocenské pro dobrovolné záchranáře, kteří onemocněli či měli úraz při zásahu.

Přečtěte si podrobnosti o otcovské a dalších dopadech novely.

4. Komplikace se zvýšením mzdy. Počítejte si pečlivě odpracované hodiny

Pokud máte přivýdělek na DPČ nebo DPP, může vás nepříjemně ovlivnit novoroční navýšení minimální i hodinové mzdy. Nenavýšil se totiž limit pro neplacení zdravotního a sociálního pojištění pro tyto druhy dohod.

Jestliže odpracujete za rok 2017 stejný počet hodin jako v předchozím roce, můžete už letos nově spadat do skupiny plátců pojištění. Taková změna by dotyčného podnikatele stála i 11 % z hrubé mzdy.

Prohlédněte si konkrétní příklady navýšení.

5. Malé a střední podniky získají další možnost financování

Podniky, které nedosáhly na financování v programu Horizont 2020, potěší novinka od Evropské komise. Jejich nástroj „SME Instrument“ totiž přináší neúspěšným žadatelům alternativu a malé i střední podniky vyvíjející inovativní řešení finančně podpoří.

Projekty už nemusí znovu procházet hodnocením kvality ze strany Evropské komise a hodnocení na národní úrovni může podnik získat i za několik málo týdnů.

Podívejte se, jak SME pro malé a střední podniky funguje.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek