Datum publikace 03. 04. 2019 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za březen 2019

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Provozujete-li e-shop, vezměte si to nejlepší od vítězů ankety ShopRoku. Inspirovat se můžete i u nejlepších podnikatelů roku 2018 – majitelů firmy Alca plast. A přečtěte si také o revolučních změnách, které mají usnadnit život českým podnikatelům nebo o pokračujícím boji o EET.

blank

1. Inspirujte se nejoblíbenějšími e-shopy v Česku

Provozujete e-shop a snažíte se poskytovat zákazníkům ty nejlepší služby? Inspirujte se výsledky soutěže ShopRoku 2018. Absolutním vítězem této ankety, kterou pořadatelé vyhodnocují na základě dotazníků spokojenosti uživatelů, se stal e-shop Notino.cz. Prodejce parfémů a kosmetiky ovládl i další dvě kategorie.

ShopRoku oceňuje kromě kvality také oblíbenost u zákazníků nebo originalitu. Pokud pro svůj e-shop hledáte inspiraci, podívejte se například na absolutního vítěze Ceny popularity onlineshop.cz nebo nejoriginálnější e-shop roku babickarstvi.cz, který prodává dárky pro seniory a rodiny.

Podívejte se na další vítěze kategorií ShopRoku 2018.

2. Udělovaly se také ceny pro podnikatele roku

František Fabičovič společně se svou manželkou Radkou Prokopovou vybudovali z garážového podniku, který založili na počátku 90. let, největšího výrobce sanitární techniky ve střední a východní Evropě. Především díky firmě Alca plast se tento pár stal vítězem ankety EY Podnikatel roku a čeká je světové finále v Monaku.

Soutěž se ve světě koná už od roku 1986, v České republice se akce, kterou pořádá poradenská společnost EY, vyhlašuje 19. rokem. Loni vyhrál majitel strojírenské společnosti Agrostroj Pelhřimov Lubomír Stoklásek.

Zjistěte více o příběhu firmy Alca plast.

3. Počet plátců DPH v ČR překročil půl milionu

Meziroční nárůst plátců daně z přidané hodnoty činí necelé procento. Mezi roky 2017 a 2018 přitom počet plátců rostl o 5,56 %. Jedním z důvodů stagnace je zavedení kontrolního hlášení DPH.

Minimální zvýšení celkového počtu plátců DPH v uplynulém roce nekorespondovalo se stále ještě dynamickým přírůstkem nových firem v ČR. Důvodem je zavedení kontrolního hlášení DPH a v některých případech se také mohlo jednat o obtížnější a zdlouhavější registrace k platbě DPH v důsledku snahy státu o snížení objemu daňových úniků a karuselových podvodů,” říká analytička Petra Štěpánová z firmy.

Projděte si statistiky o počtu plátců DPH v ČR.

4. 5 revoluční změn pro podnikatele je na cestě

Zástupci Asociace malých a středních podniků a živnostníků společně s Hospodářskou komorou ČR intenzivně jednají s vládou o 5 změnách, které mají usnadnit život především drobným podnikatelům:

  • Všechny povinnosti a zákony pro podnikatele na jednom místě.
  • Maximálně 5 kontrol z úřadů ročně.
  • Jen 2 termíny v roce vyhrazené pro legislativní změny.
  • Konec opakovaného vyplňování stejných údajů do různých formulářů. Úřady budou informace mezi sebou sdílet.
  • Zůstane jediný paušální odvod, který vyřeší všechny povinnosti podnikatelů vůči státu.

Projděte si návrhy na změny podrobně.

5. Odpůrci EET opět vytáhli do boje

Elektronická evidence tržeb nesplňuje základní požadavky bezpečnosti a podnikatelům, kteří jsou nuceni ji využívat, hrozí únik citlivých informací. Tvrdí odpůrci EET.

K údajům z EET se může dostat téměř každý. Pokud někdo chce, zjistí obraty jednotlivých provozoven, měsíční prodeje, prodeje ve dnech v týdnu i prodeje v hodinách i minutách,“ upozornil IT expert a dlouhodobý bojovník proti EET Boleslav Buzek.

Kritici nešetří ani nově zaváděný off-line systém evidování tržeb, který má usnadnit evidenci nejmenším provozovatelům. Ministerstvo však kritiku odmítá a připravuje spuštění 3. a 4. vlny.

V posledních letech jsme dosáhli velkého pokroku v boji proti daňovým únikům, které stát každoročně připravovaly o miliardy. Podařilo se nám změnit postoj společnosti k placení daní i dlouhodobé toleranci k daňovým únikům,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Přečtěte si, jak se vyvíjí spor o EET.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek