Datum publikace 04. 07. 2018 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za červen 2018

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Nová vláda chystá spoustu novinek a některé se dotknou i podnikatelů. Navrhuje například změnu způsobu zdanění pro OSVČ nebo povinnost zveřejňovat účetní výkazy ve veřejných rejstřících. Čtěte nejzajímavější červnové události pro živnostníky a malé podnikatele.

blank

1. Nová vláda chystá změnu způsobu zdanění pro OSVČ

Nový kabinet plánuje obnovit nedávný návrh a požaduje pro OSVČ zvýšení sazby daně z příjmů. Ministerstvo financí chce zrušit superhrubou mzdu u daně z příjmů fyzických osob a místo toho zavést sazbu 19 % z hrubé mzdy.

Nově by si však podnikatelé včetně paušalistů mohli také započítat 3/4 zaplaceného sociálního a zdravotního pojištění do výdajů. Stejný návrh předložila ministryně financí Alena Schillerová už na počátku letošního roku, nakonec ale ministerstvo původní záměr opustilo. Nyní se k němu opět vrací.

Přečtěte si, co dalšího nová vláda chystá nejen pro OSVČ.

2. V Česku je nejméně nezaměstnaných od roku 1997

V Česku jsou momentálně bez práce jen 3 % lidí, tedy necelých 230 tisíc nezaměstnaných. Podle Úřadu práce je to nejméně od července 1997.

Míra nezaměstnanosti vytrvale klesá už od února letošního roku a je tak nejnižší v rámci celé Evropské unie i OECD. Česko má dokonce nižší míru nezaměstnanosti než země jako Japonsko nebo Island. Naopak vzrostl počet volných míst na přibližně 283 tisíc.

Zjistěte podrobnosti o nezaměstnanosti v ČR.

3. Firmy musí zveřejňovat finanční uzávěrky, jinak mohou skončit

Vláda schválila návrh, podle které budou muset firmy zveřejňovat výsledky svého hospodaření ve veřejném obchodním rejstříku. Pokud účetní uzávěrku nezveřejní 2 roky po sobě, krajské soudy by mohly firmu zrušit a z rejstříku vymazat. Vláda se tak chce zbavit neaktivních společností.

Podle průzkumu nezveřejnilo finanční výkazy za loňský rok 9 z 10 firem. Termín pro vložení dokumentů do sbírky listin za uplynulé období přitom vyprší 31. července 2018.

Podívejte se, jak je to se zveřejňováním citlivých finančních údajů.

4. Soutěže o světového podnikatele se účastnil majitel české firmy

V červnu se uskutečnilo finále 18. ročníku soutěže o Světového podnikatele roku. Mezi 56 finalistů se probojoval i Lubomír Stoklásek – majitel pelhřimovské strojírenské firmy Agrostroj, který vyhrál národní kolo. Jeho firma patří k největším výrobcům dílů pro kamiony nebo zemědělská vozidla.

Vítězem soutěže se stal brazilský developer Rubens Menin, který se soustředí na sociální bydlení a byty pro nízkopříjmové domácnosti.
Přečtěte si víc o soutěži Světový podnikatel roku.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek