Datum publikace 03. 07. 2019 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za červen 2019

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Třetí a čtvrtá vlna EET se sloučí a přijde společně. Nejdříve však v první polovině roku 2020. Bude to mít vliv na drobné podnikatele, kterých meziročně mírně ubylo, ale stále jsou hlavními tahouny zaměstnanosti? Uvidíme. EET ale pravděpodobně nezastaví e-shopy, jejichž tržby stále rostou dynamickým tempem. Čtěte červnové novinky z podnikatelského světa.

6

1. Další vlna EET prošla sněmovnou

Poslanecká sněmovna na několikátý pokus schválila novelu zákona o EET. Ta zavádí povinnou elektronickou evidenci tržeb pro řemeslníky, advokáty, lékaře a další obory, které původně spadaly do 3. a 4. vlny. Podnikatelé patřící do této skupiny začnou evidovat společně první den sedmého měsíce následujícího po dni vyhlášení zákona.

Novela zákona o EET putuje do Senátu, ale pravděpodobně se z něj ještě vrátí. 3. a 4. vlna určitě neodstartuje dříve než v první polovině roku 2020.

Zjistěte více o novele zákona o EET.

2. Tempo růstu e-commerce v Česku převyšuje evropský průměr

V minulém roce dosáhly obraty e-shopů v celé Evropě 547 miliard eur. Na těchto číslech se střední Evropa podílí jen 6 %, ale v rychlosti růstu nezaostává. Naopak, loni objem e-commerce v České republice rostl o 17 %, což je výrazně více než celoevropský průměr, který činil 11 %.

Může za to i věrnost českých zákazníků tuzemským e-shopům. Jen 19 % spotřebitelů nakupuje v zahraničních e-shopech v rámci EU a jen 10 % mimo Evropskou unii. „Přeshraniční nakupování ovlivňuje do značné míry samozřejmě poloha či jazyková bariéra. Věřím, že naopak české internetové obchody mají velké předpoklady do zahraničí úspěšně prodávat,“ říká Jan Vetyška.

Přečtěte si o vývoji e-commerce v Česku.

3. Čeští podnikatelé mají největší vliv na ekonomiku v EU

Českých podnikatelů sice v prvním čtvrtletí letošního roku mírně ubylo, je jich přibližně 1 011 000, ale jejich vliv na ekonomiku roste. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, jsou největší skupinou zaměstnavatelů v České republice. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.

Nejvíc podnikatelů má sídlo v Praze (181 tisíc), ve Středočeském kraji (141 tisíc) a v JIhomoravském kraji (111 tisíc).

Podívejte se na vývoj počtu podnikatelů v ČR.

4. Ministerstvo spravedlnosti zrušilo skrytý poplatek za založení s.r.o.

Nedávno zavedený poplatek 1 000 Kč za zápis skutečného majitele se zase zruší. Ministerstvo spravedlnosti, které poplatek zavedlo, vyslyšelo stížnosti podnikatelů.

„Ministerstvo spravedlnosti v současné chvíli připravuje novelu zákona, kterou by mělo být zavedeno automatické předávání některých dat mezi informačním systémem veřejného rejstříku a informačním systémem skutečných vlastníků. Mělo by dojít k osvobození od soudního poplatku ve výši 1 000 korun, kdy by měla být stanovena určitá kritéria, například firma od určitého počtu akcionářů a podobně,“ vysvětluje Miluše Trefancová, vedoucí tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

Ani po zrušení poplatku však Česká republika nebude splňovat doporučení EU, aby členské země umožnily založení s. r. o. do tří dnů a za poplatek maximálně 100 eur. Náklady v Česku se pohybují kolem 3 530 Kč, tedy asi 130 eur.

Přečtěte si více o zrušení poplatku za založení s.r.o.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 2
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek