Datum publikace 06. 08. 2018 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za červenec 2018

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Firmám se v Česku daří – v červenci jich zbankrotovalo nejméně za posledních 10 let. Kolik podnikatelů je ale spolehlivých? Podle seznamu finanční správy je jich už více než 5 tisíc na seznamu hříšníků. Čtěte nejzajímavější červencové události pro živnostníky a malé podnikatele.

blank

1. Rekordní pokuta za EET: podnikatel zaplatil 270 tisíc korun

Pokutu více než čtvrt milionu korun za porušení zákona o EET dostal pražský restauratér. Úřady u něj odhalily 4 tisíce falešných účtenek – cíleně je vydával s neplatnými kódy a nepřiznal tak asi polovinu celkových tržeb ze své provozovny.

Za celou dobu fungování EET se uskutečnilo už téměř 127 tisíc kontrol a úřady udělily firmám pokuty celkem za asi 100 milionů korun.

Přečtěte si podrobnosti o kontrolách dodržování EET.

2. Za první pololetí zbankrotovalo nejméně firem za posledních 10 let

V prvním pololetí roku vyhlásilo bankrot celkem 341 obchodních společností. To je nejméně od roku 2008. Podobně klesají i počty bankrotů podnikatelů. V prvním půlroce 2018 jich skončilo jen něco přes 2 800, což je o téměř 400 méně než loni.

Nejčastěji firmy bankrotovaly v oblasti stavebnictví, obchodu a průmyslu. Vyplývá to ze statistik společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Podnikatelé pak nejčastěji bankrotovali v Moravskoslezském a v Ústeckém kraji.

Zjistěte, proč klesá počet bankrotů firem.

3. Řidiči Uberu budou muset nově evidovat tržby v EET

Alternativní přepravní služba Uber uzavřela dohodu s Ministerstvem financí – Uber bude od 1. října evidovat tržby v EET. Povinnost se zatím bude týkat jen řidičů, kteří začnou pro Uber jezdit až od tohoto data. V budoucna by však měla platit pro všechny.

Sami řidiči si elektronické pokladny pořizovat nemusí. Informace o tržbách budou posílat na centrálu, která je předá finanční správě. Zákazníkům pak přijde elektronická účtenka přímo na e-mail nebo na účet v aplikaci Uber.

Dohoda mezi ministerstvem a Uberem zatím platí na rok.

Podívejte se, jak se EET konkrétně dotkne řidičů Uberu.

4. Počet nespolehlivých podnikatelů roste. Už je jich 5 tisíc

Veřejný rejstřík nespolehlivých podnikatelů vedený Finanční správou ČR slouží podnikatelům už přes rok – mohou si v něm ověřit, zda jejich obchodní partner nemá problémy s berním úřadem. Počet zapsaných hříšníků ale povážlivě roste a v červenci přesáhl hranici 5 tisíc.

Na seznam se dostanou podnikatelé, kteří jsou například na dřívějším seznamu dlužníků daně z přidané hodnoty nebo ti, které navrhne berní úřad kvůli neplnění jiných daňových povinností.

Přečtěte si, jak se živnostník dostane na seznam nespolehlivých podnikatelů.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek