Datum publikace 03. 05. 2017 Komentáře 0 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za duben 2017

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Živnostníci marodí 16× méně než zaměstnanci, pokuty za chyby v EET se zvyšují a dobírka už není nejoblíbenější způsob platby po internetu. Buďte v obraze a podívejte se, co nejdůležitějšího se v dubnu událo.

Novinky pro OSVČ a malé firmy za duben 2017

1. EET kontroly jsou přísnější

Zatímco na začátku března kontroloři z finanční a celní správy rozdávali pokuty v průměrné výši 4758 Kč, o měsíc později se částka zvýšila na 6244 Kč. Od začátku elektronické evidence tržeb už pokutu dostalo 105 podnikatelů. Celkem mají zaplatit 655 600 Kč.

Ve správním řízení se řeší prohřešky dalších 1866 firem. Mezi nejčastější pochybení patří nevystavení účtenky a nevyvěšení informačního oznámení.

Podívejte se na podrobnosti o kontrolách.

2. Živnostníci méně marodí

OSVČ mají 16× méně pracovních neschopností než zaměstnanci. Vyplynulo to z čísel za rok 2015, která jsou posledními dostupnými údaji. Ještě v roce 2009 měli živnostníci pouze 6× méně pracovních neschopností než zaměstnanci.

Průběžně klesá i počet podnikatelů, kteří si platí nemocenské pojištění. V roce 2006 to dělalo 15 % z nich, v roce 2015 už jen 9 %.

Přečtete si o vývoji pracovních neschopností.

3. Platba kartou předběhla dobírku

Dobírka už není neoblíbenější způsob platby při nákupu na internetu. Ukázal to nový průzkum dopravní společnosti GLS. Třetina účastníků preferovala platbu kartou. Typicky to jsou mladí muži.

Naopak starší nakupující dávají stále přednost dobírce. Tento způsob platby také volí lidé, kteří poprvé nakupují v novém e-shopu.

Podívejte se na výsledky průzkumu mezi zákazníky e-shopů.

4. Podnikatelům pomůže systém PES

Složitou orientaci v různých nařízeních má usnadnit právní elektronický systém pro podnikatele (PES). V něm na jednom místě najdou přehled všech svých povinností, které vyplývají jak ze zákonů, tak z prováděcích vyhlášek. Přes systém se mají podávat i formuláře.

Novinka je součástí návrhu novely zákona o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR, kterou podporují strany napříč politickým spektrem. Používání PES bude pro podnikatele dobrovolné a za jeho používání ročně zaplatí Hospodářské komoře 1000 Kč.

Přečtete si další informace o plánované novince.

5. Zjednodušení administrativy pro provozovny do 200 m²

20 stanovisek a předběžných ohlášení. Tolik papírování čeká podle zjištění Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR na každého, kdo si chce otevřít malou cukrárnu. Pokud tuto byrokratickou bariéru zdolá, musí se připravit na to, že do jeho podniku může zavítat až 30 různých kontrol.

Asociace proto připravuje návrh na zjednodušení pravidel. Podnikatelům by měla stačit jedna žádost na každé ministerstvo a všechny organizace ministerstva by měly nárok pouze na jednu kontrolu ročně.

Zjistěte víc o podrobnostech návrhu.

Související články

Co se mění pro podnikatele v roce 2024: přehled změn v zákonech

12. 12. 2023 5 minut čtení 121
Přečíst článek

Nenechte se okrást podvodníky: jak bezpečně fakturovat

23. 09. 2021 5 minut čtení 2
Přečíst článek