Datum publikace 09. 06. 2017 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za květen 2017

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Česká ekonomika roste, podnikatelé zdražují kvůli EET a očekávají propad tržeb v důsledku zavedení zákazu kouření. Pojďte se podívat, co květen přinesl malým firmám a podnikatelům.

Bannery_kalendare_iDoklad_FB_05

1.  Polovina podnikatelů zdražila kvůli EET

Nejvíce vzrostla cena piva, potravin a jídla v restauracích, ukazuje průzkum společnosti Staffino, ve kterém se od března do května vyjádřilo k zavedení EET bezmála dva tisíce lidí. Více než polovina podnikatelů v důsledku zavedení evidence zdražila svoje služby, a je také pro, aby bylo EET úplně zrušeno. Skoro 80 % oslovených podnikatelů si dále myslí, že EET nebude mít žádný přínos pro státní kasu.

Ani zákazníci elektronické evidenci příliš nefandí. Více než 55 % ze všech dotázaných vnímá EET negativně a 90 % zákazníků si všimlo zdražení v důsledku zavedení evidence.

Přečtěte si více o zdražování v důsledku EET.

2.  Zákaz kouření přinese hospodským propad tržeb

Zavedení „nekuřáckého zákona“ k poslednímu květnu rozděluje majitele restaurací. Více než 60 % podniků, které neposkytují jídlo, se obává negativního dopadu zákazu kouření na výši jejich tržeb. Z průzkumu Asociace malých a středních podnikatelů dále například vyplývá, že proti zavedení protikuřáckého zákona je 55 % restaurací. Čím větší obrat však podnik má, tím méně ho dopady zákazu kouření trápí.

Odborníci předpokládají, že propad tržeb nepřesáhne 10 %. Navíc by podle nich mělo jít o dočasné snížení, neboť statistiky ze zahraničí ukazují, že počet kuřáků navštěvujících restaurace, se po čase vrátí na stejnou míru jako před zavedením zákazu.

Další výsledky studie se dozvíte zde. Porovnejte také s údaji ze zahraničí.

3.  Účtenkovna startuje na začátku listopadu

Zavedení účtenkové loterie se z plánovaného začátku září posouvá k 1. listopadu. Uvedl to nově jmenovaný ministr financí Ivan Pilný, který dále vyčíslil náklady na provoz – za rok přesáhnou 12 milionů korun. Podle Pilného je největší výhodou snížení počtu kontrol a v jeho důsledku ušetření financí, které by mělo překonat předpokládané náklady.

V účtenkové loterii se má každý měsíc vyplácet přes 21 tisíc výher, jejichž nejčastější hodnota ovšem bude jen 100 Kč. V případě výhry prvního místa si podnikatel odnese milion korun.

Podívejte se, jak bude účtenková loterie fungovat.

4.  Česká ekonomika vzrostla o 2,9 %

Český statistický úřad potvrdil předběžné odhady z poloviny května, které ukazují meziroční nárůst české ekonomiky o 2,9 % za první čtvrtletí. Hospodářství tak vzrostlo nejrychleji za poslední dva roky. Podíl na tom má zejména silnější zahraniční poptávka, rekordní výkon automobilového průmyslu, ale i stabilně rostoucí spotřeba českých domácností.

Podle předpokladů analytiků bude ekonomika růst i v dalších měsících, stejně tak si minimální míru udrží i nezaměstnanost.

Zjistěte více o stavu české ekonomiky.

5.  Ženy zakládají firmy 2x více než muži

Jen za poslední rok založilo malou živnost dvojnásobně více žen, nežli mužů. Data vyplývající z analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu tak potvrzují trend posledních pěti let. Od roku 2012 činí rozdíl mezi podnikateli a podnikatelkami až 34 tisíc v nově založených živnostech ve prospěch žen. Nejvíce žen podniká v Praze, na jihovýchodě a severovýchodě Čech.

Dvojnásobně více žen oproti mužům také podniká v živnosti vázané. Největší zájem o podnikání mezi ženami je v poskytování služeb, trendy je také prodej vlastních výrobků na internetu a na výsluní zájmu se drží také výroba potravin podle tradičních receptur.

S celou analýzou se seznamte zde.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek