Datum publikace 03. 06. 2019 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za květen 2019

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Mění se zákon o EET i ochranných známkách. Obojí by mělo přispět k tomu, že malí a střední podnikatelé budou mít lepší podmínky. Podnikatelů totiž v Česku neustále přibývá. Přečtěte si 5 květnových článků, které by žádnému živnostníkovi nebo drobnému podnikateli neměly uniknout.

blank

1. Senát chce zrušit zákaz prodeje o svátcích

Senát vrátil poslancům novelu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě a navrhuje ji zrušit. Poslanec Patrik Nacher se ale domnívá, že senátní návrh Sněmovnou neprojde. Pokud to tak bude, zákaz prodeje o svátcích se bude týkat jen maloobchodů, zatímco velkoobchody budou moci otevřít.

Sledujte hlasování o prodejní době v maloobchodech.

2. Zákon o ochranných známkách se změnil

Cílem této změny je mimo jiné zvýšení konkurenceschopnosti evropských firem, hlavně malých a středních podnikatelů. Získat a také udržet si ochrannou známku v rámci Evropské unie má být díky změně zákona jednodušší.

Velkou novinkou je také fakt, že nyní si můžete zapsat i tzv. netradiční ochrannou známku. Řadí se mezi ně například zvukové, pohybové, multimediální či holografické známky. Doposud bylo možné zaregistrovat jen známku, která se dá graficky znázornit, nyní stačí, když bude předmět ochrany jasně a přesně určitelný.

Zjistěte, co dalšího se v zákoně o ochranných známkách změnilo.

3. Čeští podnikatelé se nechtějí dělit o řízení firmy

Polovina českých společností, které jsou na trhu déle než 16 let, má jednoho vlastníka. Zatímco společnosti existující méně než 5 let, mají jednoho vlastníka v 75 % případů. V Česku je tak 313 tisíc společností, které vede jediný člověk. Podle analytičky společnosti CRIF (Czech Credit Bureau) Věry Kameníčkové se tento trend těší oblibě, protože díky tomu je odpovědnost za vedení společnosti přesně daná a nedělitelná.

Přečtěte si více o tom, proč se čeští podnikatele nechtějí o řízení firmy dělit.

4. EET hrozí i řemeslníkům

Poslanecká sněmovna je uprostřed projednávání změn v zákonu o EET. Už nyní změnila podmínky pro podnikatele, kteří mají tržby do 600 tisíc korun ročně. Místo EET budou vystavovat účtenky z bloku, který získají na finančním úřadě. A na konci dne zaznamenají výši tržeb a počet vydaných účtenek do speciálního formuláře.

Dále se budou zabývat tím, které obory činnosti budou mít povinnost evidovat tržby a které ne.

Sledujte, jak to s EET dopadne.

5. Zanikl rekordní počet obchodních společností, ale počet podnikatelů roste

„V březnu roku 2017 zaniklo poprvé v historii v jednom měsíci více než tisíc společností a letošní rok bude naopak pravděpodobně prvním, ve kterém se počet zaniklých firem v žádném z měsíců nedostane pod hranici jednoho tisíce,” říká Věra Kameníčková analytička společnosti CRIF. Zdá se tedy, že podnikání láká stále více lidí. Zajímavé také je, že letos v březnu vzniklo nejvíce obchodních společností z oblasti realit.

Přečtěte si více statistik o obchodních společnostech a podnikatelích.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek