Datum publikace 08. 12. 2017 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za listopad 2017

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Pro většinu podnikatelů jsou blížící se Vánoce vrcholem sezóny. Naštěstí jim nepřidaly práci žádné legislativní novinky nebo změny. Začátek roku bude ale pro podnikatele náročný. Přečtěte si, co si stát přichystal pro podnikatele v roce 2018.

Bannery_kalendare_iDoklad_FB_11

1. Blíží se třetí vlna EET. 1/5 podnikatelů neví, že se jich týká

Startuje v březnu a týká se profesí, jako jsou pekaři, řezníci, doktoři nebo účetní. Třetí vlnu EET však pětina těchto drobných podnikatelů zatím ignoruje. Na druhé straně 12 % živnostníků kvůli ní plánuje skončit.

Informace vyplynuly z průzkumu v rámci projektu O2 eKasa mezi více než 2 000 podnikateli, kterých se další vlna elektronické evidence týká. Tedy provozovatelů stánkových prodejů bez zázemí pro hosty, farmářských trhů nebo služeb účetních, advokátů, lékařů a dalších profesí.

Přečtěte si, co dalšího z průzkumu mezi podnikateli vyplynulo

2. Jaké se chystají daňové novinky v roce 2018?

Nový rok je už za rohem a s ním i legislativní změny týkající se podnikatelů. Některé změny přinese daňový balíček, jiné samostatné zákony.

Od zdaňovacího období 2018 se omezují výdajové paušály, vrátilo se však zvýhodnění na dítě a sleva na manžela či manželku. Dále se mění limit pro srážkovou daň, podmínky uplatnění slevy na invaliditu a zvyšuje se počet případů, kdy lze uplatnit slevu na pohonné hmoty. Novinkou bude také možnost elektronického podání prohlášení k dani.

Podívejte se na změny v daňových zákonech podrobněji

3. Strašák jménem GDPR ještě neplatí, ale podnikatelé už ano

Podnikatelé a firmy mají strach z chystaného nařízení o ochraně osobních údajů, které zasáhne od května příštího roku více než milion firem a živnostníků v Česku.

„Evidujeme zvýšený zájem o takzvané vstupní audity, které mají odhalit slabá místa v jejich systému. Z výsledků analýzy si pak vedení firem snadněji určí, do jakých priorit investovat a kdy.“ Říká Jakub Kejval z poradenské společnosti Bureau Veritas. Cena za takový audit se na trhu pohybuje od 30 do 90 tisíc korun.

Zjistěte, jaká jsou další úskalí chystaného GDPR

4. Zálohy na pojištění opět porostou – tentokrát výrazně

Zatímco v roce 2017 musely osoby samostatně výdělečně činné sáhnout do kapsy jen o trochu hlouběji, počínaje letošním Novým rokem si připlatí pořádně. Minimální záloha na zdravotní pojištění se zvedne o 118 Kč, na sociální dokonce o 128 Kč.

Podnikatelé tak trochu doplácí na to, že se Čechům daří stále lépe. Zálohy se totiž vypočítávají z průměrné mzdy. Ta roste rychleji než v předchozích letech a pro rok 2018 atakuje hranici 30 000 Kč.

Čtěte, jakým způsobem se pro rok 2018 vypočítávají zálohy na pojistné

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek