Datum publikace 04. 12. 2018 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za listopad 2018

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Každá pátá firma v Česku je neaktivní. Ty ostatní se musí potýkat třeba s elektronickou evidencí tržeb. Právě kvůli nedodržování pravidel EET udělili úředníci v listopadu rekordní pokutu. Od příštího roku navíc čeká OSVČ řada změn. Čtěte nejzajímavější listopadové události ze světa podnikatelů.

Bannery_kalendare_iDoklad_FB_11

1. EET: v listopadu úředníci udělili rekordní pokutu

Od zavedení elektronické evidence tržeb v prosinci 2016 provedli úředníci víc než 160 tisíc kontrol a udělili téměř 13 tisíc pokut. Ta nejvyšší padla letos v listopadu – 400 tisíc korun musel zaplatit provozovatel stravovací služby v Praze, který opakovaně nevystavoval účtenky a nezasílal údaje na finanční správu.

Předchozí rekordní pokuta byla překonaná o více než 130 tisíc korun a blíží se tak k možnému maximu – úředníci totiž mohou za porušení EET udělit sankce nejvýše půl milionu korun.

Přečtěte si víc o kontrolách dodržování zákona o EET.

2. Minimální mzda vzroste na 13 350 korun

Vláda schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové na zvýšení minimální mzdy. Od ledna příštího roku se tak navýší o 9,4 % – z 12 200 na 13 350 korun.

Navýšení se nelíbí drobným podnikatelům, podle nich je to pro firmu velká zátěž. Další zvyšování přitom vláda plánuje hned na rok 2020. Podle návrhu novely zákoníku práce by se vždy v lednu měla minimální mzda přepočítat tak, aby odpovídala 54,8 % průměrné mzdy v Česku.

Zjistěte, proč podnikatelé s navýšením minimální mzdy nesouhlasí.

3. Pětina českých firem je neaktivních, novela zákona je chce zrušit

V České republice je celkem 485 908 firem, 102 913 z nich přitom nejeví známky podnikání. Vyplývá to z odhadů analytické společnosti Bisnode. Většinou se jedná o společnosti s ručením omezeným, které nejeví známky podnikání ani neposílají výkazy do obchodního rejstříku.

Novela zákona o obchodních korporacích chce počet neaktivních firem zredukovat. Počítá s tím, že obchodní korporaci bude možné zrušit bez likvidace, když nezaloží do sbírky listin účetní závěrky za dvě po sobě jdoucí účetní období. Nejvíce spících firem se zabývá podpůrnou činností pro podnikání, cestováním nebo úklidem.

Prozkoumejte, jak jsou na tom spící firmy v Česku.

4. Od nového roku se pro OSVČ výrazně zvednou zálohy na pojištění

S novým rokem se mění výše i termíny placení záloh na zdravotní, sociální (důchodové) i nemocenské pojištění. Vyplývá to z novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení:

  • zdravotní pojištění – minimální záloha placená poprvé za leden 2019 bude nově činit 2 208 korun (oproti původním 2 024 korunám),
  • sociální pojištění – minimální záloha na důchodové pojištění se zvedne o 199 korun na 2 388 korun,
  • nemocenské pojištění – minimální výše dobrovolného nemocenského pojištění se zvyšuje na 138 korun (z původních 115 korun).

Od roku 2019 se navíc mění i splatnost pojistného na nemocenské a důchodové pojištění. Zatímco teď jsou zálohy splatné od 1. do 20. dne následujícího měsíce, od ledna se budou platit vždy v kalendářním měsíci, ke kterému se pojistné vztahuje.

Čtěte podrobnosti o změnách v placení pojistného pro OSVČ.

Související články

Novela zákona o účetnictví: 5 změn, které v roce 2025 čekají podnikatele

06. 05. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 2
Přečíst článek