Datum publikace 07. 01. 2019 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za prosinec 2018

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Na konci roku se vždy hodně bilancuje. A to i mezi podnikateli – v prosinci byla vyhlášena nejlepší firma a živnostník roku. Dařilo se ale i ostatním podnikatelům – dokazuje to fakt, že loni vzniklo nejvíc firem v historii České republiky. Čtěte nejzajímavější prosincové události ze světa podnikatelů.

blank

1. Loni vzniklo nejvíc firem v české historii

V roce 2018 vzniklo podle odhadů společnosti CRIF více než 32 tisíc nových společností. Je to podruhé v historii, kdy počet nově vzniklých firem přesáhl hranici 32 tisíc. Naposledy to bylo roku 2017 – tehdejší rekord ale podle předpokladů loňský rok překoná. Přesná čísla ještě nejsou k dispozici.

Nejvíc firem vzniklo v oblasti vědy, techniky a informatiky. Nových podnikatelů pak Česká republika eviduje téměř 60 tisíc.

Přečtěte si více o statistikách za rok 2018.

2. Úředníci mohou jednodušeji udělit pokutu za maření správy DPH až půl milionu korun

Ministerstvo financí v prosinci navrhlo zavedení mimořádné pokuty, kterou budou moct ukládat finanční úřady podnikatelům za špatné vyplnění údajů v kontrolním hlášení k dani z přidané hodnoty. Za maření správy DPH hrozí plátcům pokuta až půl milionu korun.

Takto vysoká pokuta může padnout už nyní, ale musí jí předcházet udělení nižší pokuty do výše 50 tisíc Kč. Nově budou úředníci moct sáhnout po půlmilionové sankci rovnou. Ministerstvo financí tak chce omezit maření správy DPH – plátci podle něj často záměrně a opakovaně nevyplňují údaje a ztěžují úředníkům práci.

Mimořádná pokuta ve výši půl milionu byla zatím udělena jen jednou.

Zjistěte, komu hrozí pokuty za maření správy DPH.

3. Za 2 roky EET zaevidovali podnikatelé 8 miliard účtenek

1. prosince 2018 uplynuly přesně 2 roky od spuštění elektronické evidence tržeb v Česku. Za tu dobu se do ní zapojilo 177 tisíc podnikatelů a dohromady zaevidovali asi 8 miliard účtenek. Vyplývá to z údajů Ministerstva financí České republiky.

Podle něj měl celkový přínos EET v oblasti výběru daní dosáhnout ke konci loňského roku 18 miliard korun. To je přitom méně, než ministerstvo očekávalo. Důvodem, proč je roční inkaso nižší, je mimo jiné i odložení třetí a čtvrté fáze elektronické evidence, které měly původně naběhnout v průběhu roku 2018.

Přečtěte si, jak Ministerstvo financí hodnotí 2 roky EET.

4. Česko zná Firmu a Živnostníka roku 2018

Soutěž Vodafone Firma roku vyhrála společnost Retigo – výrobce gastronomických zařízení z Rožnova pod Radhoštěm. Mezi podnikateli pak získala titul Česká spořitelna Živnostník roku Kristina Tomandlová z Karlovarského kraje, která šije uniformy pro hotely a wellness.

Do soutěží se celkem zapojilo 2 888 firem a 2 896 živnostníků z celé České republiky. Podnikatelské klání se koná každý rok a zapojit se do něj mohou malé a střední firmy či podnikatelé ze všech oblastí.

Čtěte víc o podnikání firmy a živnostníka roku.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek