Datum publikace 06. 11. 2017 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za říjen 2017

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Říjen se nesl ve znamení posledních předvolebních bojů, slibů i obvinění. Ačkoliv jsou výsledná čísla už sečtená, na skutečné výsledky a propsání do praxe si budeme muset ještě počkat. Na výběr novinek za uplynulý měsíc se ale můžete podívat už teď.

Bannery_kalendare_iDoklad_FB_10

1. Jak vypadá přehled předvolebních slibů pro podnikatele?

Politické strany, které získaly zastoupení v nově složené poslanecké sněmovně, by měly již brzy ulevit podnikatelům. Alespoň podle jejich předvolebních slibů. V programech se většina shodla na snižování daní z příjmu pro zaměstnance, snížení DPH a zavedení nových daňových úlev.

Před volbami politické strany řešily i budoucnost EET. Zazněly návrhy na úplné zrušení, vynechání malých podnikatelů nebo vynětí bezhotovostních tržeb.

Zjistěte, jak se k tématům vyjadřovaly jednotlivé strany.

2. Hospodářská komora se vyjádřila k cílům nové vlády

Za nejdůležitější cíl označila komora setrvání České republiky v EU. Proexportně orientovaná česká ekonomika totiž až 80 % svého vývozu směřuje právě do ostatních unijních států.

Další komplikace by po případném vystoupení představovalo snížení zahraničních investic nebo úbytek zahraničních pracovních sil. Komora dále apeluje na vznikající politickou scénu, aby stopla růst odvodů na zdravotní a sociální pojištění i narůstající úřednický aparát.

Podívejte se na všechny požadavky Hospodářské komory.

3. Doměřování daní na základě dat z EET pro OSVČ

Klesá nejen počet OSVČ, ale také množství peněz, které od podnikatelů do státní kasy přichází. Alespoň podle vyjádření ministerstva financí.

Berní úřad má podle deníku Právo v plánu podrobně analyzovat údaje z elektronické evidence tržeb a v následujících letech je použít k přesnějšímu doměřování daní podnikatelů. Pod drobnohled se jim dostanou především ti, kteří nevedou účetnictví.

Přečtěte si podrobnosti o plánech berního úřadu.

4. Projevy Brexitu u nás – obchod zpomaluje

Intenzita obchodování mezi českými a britskými podnikateli klesá. Míra exportu do Velké Británie se snižuje už od roku 2016.

Ačkoliv na celková čísla pro rok 2017 si ještě musíme několik měsíců počkat, Česká národní banka odhaduje nejvýraznější pokles spolupráce s britskými partnery za poslední 4 roky. Jedinou stálicí v českém exportu je automobilový průmysl, který do ostrovní země míří s meziročním nárůstem o 8 %.

Porovnejte míru dovozu a vývozu i s ostatními zeměmi.

5. Uber se vrací do Brna. Budou pokračovat protesty taxikářů?

Zákon si v posledních měsících posvítil na nepříliš populární oblast podnikání – na soukromé provozovatele taxíků. Služba Uber, která sama sebe označuje za doplněk veřejné dopravy, se stala tradičním taxikářům trnem v oku kvůli tomu, že pro ni neplatí stejná pravidla.

Po soudních řešeních jsou momentálně radní města Brna nuceni respektovat rozhodnutí proti předběžnému opatření. Uber se tedy do jihomoravské metropole zatím vrací.

Čtěte o průběhu sporu a jeho momentální situaci.

Související články

Novela zákona o účetnictví: 5 změn, které v roce 2025 čekají podnikatele

06. 05. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 2
Přečíst článek