Datum publikace 05. 11. 2018 Komentáře 0 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za říjen 2018

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

100. výročí vzniku republiky stylově oslavili i podnikatelé – Hospodářská komora totiž vyhlásila největší podnikatelské osobnosti století. Méně radostná novinka ale čeká nevidomé živnostníky, kterých se možná bude týkat EET. Čtěte nejzajímavější říjnové události ze světa podnikatelů.

Bannery_kalendare_iDoklad_FB_10

1. Nevidomí podnikatelé možná přijdou o výjimku z EET

Nevidomým podnikatelům hrozí, že budou muset od ledna příštího roku elektronicky evidovat tržby. Výjimku, kterou v současnosti z evidence mají, totiž Ústavní soud zrušil a platí jen do konce roku. Novelu zákona, která osvobození od EET pro nevidomé OSVČ opět zavádí, ale zřejmě nestihne vláda včas schválit.

Ministerstvo financí ji přitom Poslanecké sněmovně předložilo už v červnu. Podle viceprezidenta Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Rudolfa Volejníka by se v prvních dvou vlnách EET týkalo asi 1300 nevidomých.

Zjistěte, jak jsou na tom nevidomí a EET.

2. Podnikatelem století je Tomáš Baťa

U příležitosti 100. výročí založení republiky vyhlásila Hospodářská komora ČR největší české podnikatele uplynulého století. V anketě hlasovali podnikatelé, které Hospodářská komora sdružuje.

Za největší podnikatelskou osobnost zvolili Tomáše Baťu. „Baťa značně předběhl svou dobu. Proslul nejen originálními metodami řízení, výroby a obchodu, ale i třeba tím, že vytvořil dílny a oddělení, v nichž zaměstnanci mohli přispívat svými nápady,” vysvětlil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Druhé místo obsadil Emil Škoda – zakladatel strojírenské továrny v Plzni, jako třetí se umístil vynálezce František Křižík. Do první desítky se nedostal nikdo ze současných podnikatelů.

Podívejte se na seznam všech vyhlášených podnikatelů.

3. Rekord: lidí bez práce je nejméně za posledních 22 let

Na konci září bylo v Česku 224 331 nezaměstnaných. Jak vyplývá z údajů Úřadu práce ČR, je to nejméně od roku 1996, kdy hledalo práci 169 024 lidí. Podíl lidí bez práce klesl na rovná 3 %.

Podle posledních dostupných dat Eurostatu tak Česká republika v mezinárodním srovnání vede – má nejnižší nezaměstnanost ze všech států Evropské unie. Podle předpokladů bude navíc nezaměstnanost klesat, nebo alespoň stagnovat, i v následujících měsících.

Přečtěte si více o nezaměstnanosti u nás.

4. Růst české ekonomiky zpomalí

Překvapivý vývoj růstu české ekonomiky ukázal podzimní výhled Mezinárodního měnového fondu. Podle něj totiž česká ekonomika do konce roku zpomalí růst na 3,1 % z loňských 4,3 %. Ještě v květnu přitom odhadoval, že český hrubý domácí produkt letos vzroste o 3,7 %.

Zpomalení růstu českého hospodářství ale potvrzuje i šetření Hospodářské komory ČR mezi podnikateli. Méně poroste například průmysl nebo maloobchod. Na vině je podle Komory nedostatek lidí ve výrobě – příští rok by zaměstnavatelům mohlo chybět až půl milionu pracovníků.

Projděte si výhledy české ekonomiky.

Související články

Co se mění pro podnikatele v roce 2024: přehled změn v zákonech

12. 12. 2023 5 minut čtení 121
Přečíst článek

Nenechte se okrást podvodníky: jak bezpečně fakturovat

23. 09. 2021 5 minut čtení 2
Přečíst článek