Datum publikace 03. 09. 2018 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za srpen 2018

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Stále více Čechů je zaměstnaných a utrácí tak více peněz – hlavně v e-shopech. I přes to česká ekonomika zpomaluje. A tak mají podnikatelé obavy z neuváženého zvyšování minimální mzdy. Čtěte novinky z podnikatelského prostředí za poslední měsíc.

blank

1. Češi utratili v e-shopech už 51 milliard

Nebývale teplé počasí, které v Česku trvá od dubna, růst e-shopového byznysu zpomalilo. Ve vedrech lidé nakupují méně, i tak Češi na internetu v první polovině roku utratili o 11 % více než loni.

ČR vládne internetovým nákupům. 43 % prodejů nepotravinářského zboží se uskuteční právě na internetu, což je zdaleka nejvíc v Evropě. Lidé na internetu stále častěji platí kartami. Šampionem však u českých zákazníků zůstává dobírka.

Zjistěte víc o české e-commerce.

2. Kontrola odhalila další případ vydávání falešných účtenek

Několik měsíců sledoval finanční úřad jeden pražský podnik. Když do restaurace přišli kontroloři spolu s celníky, zjistili a zdokumentovali vydávání tisíců falešných účtenek z pokladny.

Restaurační zařízení zatajilo přes 13 000 tržeb. S podnikem úřad zahájil správní řízení, hrozí mu pokuta až půl milionu korun a pozastavení činnosti či uzavření provozovny. Dosud největší pokuta, která v souvislosti s EET v ČR padla, byla 270 000 Kč.

Čtěte více o tom, jak pražská restaurace porušila zákon o EET.

3. Česká ekonomika zpomaluje. Kvartální růst spadl pod 2,5 %

Od dubna do června narostl podle odhadu Českého statistického úřadu HDP jen o 2,3 %, a tak nesplnil očekávání ekonomů. Pomalejší meziroční růst však neznamená tragédii, protože v roce 2017 byla hospodářská expanze v ČR na vrcholu.

Ekonomiku nadále táhne zejména spotřeba domácností a podnikové investice. Brzdí jej ale vysoká zaměstnanost. „Nižší tempo meziročního růstu ekonomiky lze zdůvodnit vysokou statistickou základnou z loňského roku a kapacitními omezeními s rekordně nízkou nezaměstnaností a vyčerpaným trhem práce,“ říká k tomu analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Co říkají ekonomové o pomalejším růstu HDP.

4. Ministryně chce minimální mzdu na úrovni 50 % té průměrné. Podnikatelé protestují

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová navrhuje, aby minimální mzda odpovídala polovině průměrné mzdy z předloňského roku. Svazu průmyslu a dopravy v ČR se nelíbí, že s ním nekonzultovala změnu původního návrhu. Ten počítal s variantou 44 %.

Podnikatelé mají obavy z toho, že by nedokázali růst mezd pokrýt zvýšenou produktivitou práce a zpomalil by se tak hospodářský růst. S návrhem nesouhlasí ani Hospodářská komora ČR. Minimální mzda by se podle ní měla odvíjet spíše od mediánové mzdy, která je nižší, protože nezahrnuje extrémně vysoké mzdy.

Více o návrhu na zvyšování minimální mzdy.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek