Datum publikace 06. 10. 2017 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za září 2017

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

ANO chce překopat „své“ EET, podnikatelé na venkově zakládají pobočky pošty a zemědělci dostanou přes 2 miliardy korun jako odškodné za letošní sucho. Čtěte nejdůležitější zářijové novinky pro živnostníky a malé podnikatele.

Bannery_kalendare_iDoklad_FB_09

ANO hodlá zmírnit pravidla pro EET

Politické hnutí ANO 2011, které je podle předvolebních průzkumů největším favoritem na vítězství v říjnových volbách do poslanecké sněmovny, chce zmírnit pravidla EET. Nově by třeba elektronickou evidenci tržeb nemuseli vést podnikatelé s obratem do 500 tisíc korun ročně nebo veřejně prospěšní poplatníci s obratem do 1 milionu korun ročně.

Tyto informace hnutí uvedlo ve svém předvolebním programu. Andrej Babiš a spol. chtějí zrušit také povinnost informačních tabulí, které přitom sami navrhli, a za které dnes padají pokuty.

Přečtěte si více o změnách v EET.

Podnikání na venkově? Vzkvétají pobočky pošty

Obyvatelé malých vesnic už nebudou muset kvůli poště dojíždět do větší sousední obce, na českém venkově totiž vznikají pobočky pošta Partner. K 1. září jich bylo 384, do budoucna toto číslo může vyrůst až na 2 500. Zájem o pobočky pošta Partner je totiž mezi podnikateli obrovský.

Venkovské podnikatele láká zejména jistý zisk. Česká pošta pobočkám garantuje příjem alespoň 10 000 Kč měsíčně, přičemž průměrný výdělek je 16 000 korun za měsíc. Česká pošta navíc zajišťuje venkovským partnerům potřebné vybavení i odbornou pomoc s vedením pobočky.

Přečtěte si více o venkovských pobočkách pošty.

Konec bankrotů v Čechách? Léto bylo pro podnikatele příznivé

Během měsíce srpna vyhlásilo bankrot jen 56 obchodních společností a 552 fyzických osob a podnikatelů. Červencová bilance je ještě lepší, zkrachovalo jen 426 fyzických osob a podnikatelů. To je nejméně ze všech měsíců v roce 2017.

Za nižším počtem bankrotů možná stojí změna insolvenčního zákona, který platí od července tohoto roku.

Přečtěte si více o bilanci bankrotů.

Zemědělci dostanou odškodné za sucho

Více než 2,2 miliardy korun dostanou zemědělci, ovocnáři a školkaři jako kompenzaci za letošní sucho, respektive jarní mrazy.

Ministerstvo financí a ministerstvo zemědělství musejí do konce února předložit plán na financování těchto kompenzací. Agrární komora již dříve uvedla, že letošní škody způsobené suchem stály zemědělce asi 10–12 miliard Kč. Nejvíce je postižená jižní Morava.

Přečtěte si více o odškodném pro zemědělce.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek