Případová studie společnosti Poner

„Oslovit celebrity a navázat s nimi spolupráci nemusí být tak těžké. A hned jste více vidět,” povzbuzují všechny podnikatele Jakub a Nikol z návrhářského ateliéru Poner

Mladá sourozenecká dvojice Jakub a Nikol Ponerovi se do popředí české návrhářské scény dostala raketovou rychlostí. Začínali se zdobeným prádlem, které sami prodávali po večerech tanečnicím. Zápal pro módu a energie věnovaná tomu, čemu věří, je nikdy neopustily. Dnes se v jejich modelech prochází celebrity po červených kobercích. Příběh české návrhářské značky Poner a rady jejich zakladatelů jsou inspirací pro každého podnikatele.
Čtěte dále
Jakub a Nikol Ponerovi
Poner
Podnikatel: Jakub a Nikol Ponerovi Obor podnikání: česká návrhářská značka Web: ponerofficial.com Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

Pocházíte z textilního Liberce, měli jste díky tomu nějakou návrhářskou průpravu?

Jakub: Babička byla krejčová, hodně šila a mně se líbilo ji při práci s šicím strojem pozorovat. Stále jsem jí koukal pod prsty. Šila i hodně oblečení pro mě a pro Nikol. Ale textilní i bižuterní průmysl byl už tenkrát v Liberci na vymření.

zacatek muze nekdy byt dilem nahody

Věřili jste od začátku, že s vyšívaným spodním prádlem vzbudíte takový ohlas?

Nikol: Rozhodně!
Jakub: Nikol byla přesvědčená, že díky němu okamžitě zbohatneme.
Nikol: Já byla hlavně překvapená, že nikdo tuhle díru na trhu ještě neobjevil. Nebo možná objevil, ale nikdo to nedělal tak precizně podle mých představ, tak jsem se do toho chtěla pustit. Byla jsem do toho ohromně zapálená.

A když se instantní zbohatnutí nedostavilo, ovlivnilo vás to?

Nikol: Ne, my jsme tomu naplno věřili.
Jakub: Bez nadšení a důvěry by se to ani dělat nedalo. Já si i teď při práci vlastně nejlépe odpočinu, je to pro mě něco, co mě nabíjí, co mám rád. A čemu plně věřím.

V začátcích nebyl čas na oddech. Dnes se sourozencům Ponerovým daří i odpočívat.

V začátcích nebyl čas na oddech. Dnes se sourozencům Ponerovým daří i odpočívat.

Jakube, jak vaše šaty vznikají?

Pokud navrhuji novou vlastní kolekci, tak tvořím dost organicky. Vše vzniká v průběhu práce. Mám vizi, ale ta se upravuje, přichází nové nápady. Obrázek modelu tedy kreslím až zpětně. Když ale vymýšlím například šaty pro budoucí nevěstu, tak kreslím předem, aby zákaznice měla představu a mohla vizi upravovat. Žádný nákres ale není úplně přesný. Krajka, korálky, zdobení – vše vypadá trochu jinak v nákresu a reálně na postavě.

Posty + do článků nová grafiky (2) (1)

Nikol, navrhujete také?

Jen příležitostně, více se věnuji marketingu, v tom jsem se našla. Pokud navrhuji, tak jsou to jednodušší, méně zdobené kousky.

Poner a iDoklad

S iDokladem fakturují od roku: 2017
Využívané předplatné: Oblíbený
Nejoblíbenější funkce: Snadné vyhledávání starších faktur

Proč jsou pro Poner většinou typické krajky, korálky a podobná tradičnější zdobení?

Jakub: Líbí se mi zdobené věci, mám k nim vztah. A dokážou vás odlišit. Nikdy bych ale nenavrhl něco, co by bylo příliš extravagantní a neunositelné. To je důležité, aby se oblečení dalo nosit.
Nikol: Já si myslím, že náš styl je dobře rozpoznatelný, ale zároveň máme příjemnou míru zdobenosti, takovou unositelnou.

Jakube, jak vybíráte materiály, ze kterých tvoříte?

Na prvním místě je kvalita. A to bez výjimek. Nikdy bych nepoužil látku jen kvůli tomu, že má hezký vzor, pokud bych si nebyl jistý její kvalitou. Někdy sice méně kvalitní látku pořídím, ale šiji z ní pouze zkušební střihy. Když vidím, že vzor funguje, mohu jej nechat natisknout na kvalitní materiál.

Poner vytváří i originální podvazkové pásy pro nevěsty. Dodávají je i s placatkou. Nejen nastávající manžel, ale i manželka občas potřebují lok něčeho silnějšího na kuráž.

Poner vytváří i originální podvazkové pásy pro nevěsty. Dodávají je i s placatkou. Nejen nastávající manžel, ale i manželka občas potřebují lok něčeho silnějšího na kuráž.

Který z ušitých kousků je váš nejoblíbenější?

Jakub: To je těžké rozhodnout. Ale asi to jsou šaty Veroniky Kopřivové, přítelkyně Jaromíra Jágra. Měla je na sobě na festivalu v Karlových Varech.
Nikol: Já hodně žiji okamžikem. Takže je to nejčastěji ten kousek, který právě šijeme. Celý proces vzniku nových šatů hodně prožívám.

Posty + do článků nová grafiky (3)

Jak vnímáte vkus českých žen?

Jakub: Když je srovnáte například se Slovenkami, tak nejsou zdaleka tak odvážné. Slovenky si nádherné zdobené šaty vezmou i přes den. Umí se v nich cítit dobře a díky tomu na nich vypadají tak přirozeně. Působí mnohem více žensky. České ženy se hodně ohlíží na to, zda by něco už nebylo „moc”.
Nikol: Obecně se mezi českými ženami najde spoustu takových, co se oblékají hezky, mají vkus, ale souhlasím s Jakubem, že se některé kousky zkrátka bojí nosit. Hodně z nich bude raději za šedé myšky, necítí se dobře, když mají vystoupit z davu.

Snažíte se s tím českým ženám nějak pomoci?

Jakub: Často se nám stává, že doporučíme ženě nějaký model šatů. Nejprve o tom nechce ani slyšet. Říká, že v nich by jí to neslušelo, že by v takovém modelu nevypadala dobře. Když si ho ale vyzkouší, tak na sebe mnohdy jen zjihle kouká do zrcadla a říká „wow”. To je potom krásný pocit.

Nebáli se experimentovat a pustili se například do výroby luxusně zdobených tenisek. Ty si oblíbily i nevěsty.

Nebáli se experimentovat a pustili se například do výroby luxusně zdobených tenisek. Ty si oblíbily i nevěsty.

Hodně spolupracujete se známými osobnostmi. Je nějaký trik, jak si celebrity získat na svoji stranu?

Nikol: Asi nejdůležitější je uvědomit si, že jsou to stejní lidé jako všichni ostatní. Potom stačí zvednout telefon a zavolat jim.
Jakub: Spolupráce s celebritami hlavně může být oboustranně výhodná, mnohdy potřebují oni vás stejně jako vy je. Takže se nebojte jim ozvat.

Když se k někomu známému dostanete, jak dále postupujete?

Nikol: Většinou se osobně setkáme. Popovídáme si, zjistíme, jestli to může vzájemně klapat, jestli si sedneme. A když ano, tak je vlastně hotovo.

Co vás na začátku podnikání nejvíce překvapilo?

Jakub: Já měl jeden takový větší šok. Překvapilo mě, jak je prostředí módního návrhářství konkurenční. Jak si všichni hlídají „to svoje”. Přitom mi celá ta rivalita přijde spíše směšná. Práce je dost pro všechny a náš český rybníček je tak malý, že se stejně stále všichni potkáváme.
Nikol: Já byla nejvíce překvapená ze vší administrativy okolo. Vlastně jsem ani nevěděla, jak se vystavuje faktura za zboží, natož abych někdy řešila DPH.

Pro Jakuba a Nikol Ponerovy jsou typické výšivky, krajky, korálky a kamínky.

Pro Jakuba a Nikol Ponerovy jsou typické výšivky, krajky, korálky a kamínky.

Nikol, jak jste tu administrativní smršť zvládla?

Hodně mi pomohla kamarádka, která pracovala pro účetní kancelář. Rychle jsem pochopila, že na tohle buňky nemám a tak jsem větší starosti nechala na odbornících. Potom jsem ale objevila iDoklad a alespoň částečně se to zlepšilo.

Co vám na iDokladu nejvíce vyhovuje?

Že je intuitivní, vše v něm dobře najdu. Faktury jsou seřazené přehledně a vystavené doklady vypadají hezky. To je velké plus oproti programu, se kterým jsem začínala.

Jaké máte s Ponerem momentálně plány?

Jakub: Nejprve doděláme nový showroom. Přestěhovali jsme se sem na Maiselovu ulici teprve nedávno a chceme tu zařídit místo, kam by si zájemci mohli přijít vyzkoušet modely i bez objednání. Navíc našim snem je mít atelier přímo na Pařížské. Už jsme se jí hodně přiblížili.
Nikol: Plánujeme se také rozšířit více za hranice. Navázat kontakty se zahraničím.

V pekařství Uncle Baker mají díky iDokladu více času na objevování dokonalých housek
Lukáš Filípek I Uncle Baker