Datum publikace 12. 04. 2024 Sdílet článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek
Vláda projednává novelu zákona o nemocenském pojištění, která přináší zajímavé novinky pro živnostníky a drobné podnikatele. OSVČ by měly od ledna 2025 nárok na ošetřovné, nemocenskou by za určitých podmínek dostaly dříve a vybraná podání na ČSSZ by už byla možná pouze elektronicky. Shrnujeme základní parametry chystané novely.

Vycházíme z informací dostupných na začátku března 2024 a výsledná podoba zákona se může lišit. Jakmile novelu schválí parlament, článek aktualizujeme.

Ošetřovné ano, ale až po 14 dnech

Pokud si OSVČ dobrovolně platí nemocenské pojištění, získá nově nárok na ošetřovné za stejných podmínek jako zaměstnanci:

  • OSVČ a ošetřovaná osoba musí sdílet domácnost,
  • nebo patřit do okruhu osob blízkých (např. prarodiče-rodiče-děti),
  • bude možné 1 střídání v ošetřování.

Bohužel se však podle chystané úpravy podpora od státu netýká prvních 14 dnů péče o blízkého. Ošetřovné začne stát proplácet až od 15. dne péče.

Nemocenská i pro OSVČ, kteří donedávna pracovali jako zaměstnanci

Doposud je předpokladem vyplácení nemocenské pro OSVČ účast na nemocenském pojištění po dobu alespoň 3 měsíců (s výjimkou mateřské, pro kterou je je lhůta 180 dnů). OSVČ si tak nemůže v pondělí začít platit pojištění a hned v úterý požádat o finanční příspěvek v nemoci. Podle úředníků ministerstva práce a sociálních věcí je však úprava nespravedlivá vůči OSVČ, které donedávna odváděly nemocenské pojištění jako zaměstnanci.

Předkladatelé tedy navrhují změnu. Pokud se OSVČ přihlásí k dobrovolnému nemocenskému pojištění do 8 dnů po ukončení zaměstnaneckého poměru (ze kterého alespoň poslední 3 měsíce odváděla nemocenské pojištění), nebude se na ni tříměsíční odklad vztahovat. Nijak se však nemění základní pravidlo: peníze od státu OSVČ dostane až 15. den nemoci.

blank

Digitalizace dorazí i na sociálku

Způsob komunikace s ČSSZ se díky novele přiblíží pravidlům komunikace s finanční správou. Jelikož mají OSVČ ze zákona zřízenou datovou schránku, navrhuje ministerstvo vybraná podání umožnit už pouze elektronicky. Týkalo by se to:

  • přihlášky k dobrovolnému nemocenskému pojištění,
  • podání žádosti o mateřskou, dlouhodobé ošetřovné nebo otcovskou,
  • oznámení o zahájení samostatné výdělečné činnosti,
  • přihlášky k účasti na důchodovém pojištění
  • nebo přehledů o příjmech a výdajích.

Předkladatelé si od změny slibují méně administrativy, větší pohodlí a rychlejší rozhodování. Podle důvodové zprávy však myslí i na výjimečné situace. Pokud by např. vypadla elektřina nebo došlo k jiným prokazatelným objektivním technickým problémům, mohou OSVČ vyřešit danou agendu i poštou nebo osobně na přepážce.

Tipy pro komfortnější podnikání

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

Vysvětlíme vám i další pravidla pro OSVČ

Nešermujeme paragrafy nebo cizími slovy a pravidla podnikání vysvětlujeme srozumitelně. Přesvědčte se sami v naší mini akademii pro začínající podnikatele. Odborníci vám představí třeba základy účetnictví, cenotvorby nebo uzavírání smluv.

Vstoupit do mini akademie

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

Co se mění pro podnikatele v roce 2024: přehled změn v zákonech

12. 12. 2023 5 minut čtení 123
Přečíst článek