Datum publikace 13. 08. 2021 Sdílet článek

Pronikněte do tajů zkratek IBAN, SWIFT a BIC

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 4
Náhledový obrázek

Co je to IBAN, SWIFT kód a BIC? Zkratky, kterým mnozí nerozumí, jsou ve skutečnosti nutnou součástí spolehlivých platebních transakcí mezi dvěma různými zeměmi. Zajišťují, aby platby přistály přesně tam, kde mají.

Pokud máte klienta ze zahraničí, výše zmíněné kódy uveďte na faktuře v sekci platební údaje. Zákazník je bude potřebovat při zadávání platby. „Je třeba dávat si pozor na to, že na fakturách vystavovaných obchodním partnerům mimo Českou republiku uvádíme svůj bankovní účet nikoliv v českém formátu, nýbrž v mezinárodním formátu IBAN a SWIFT/BIC,“ upozornil v mini akademii pro začínající podnikatele daňový poradce Jaroslav Veselka.

Nyní se na jednotlivé kódy podíváme podrobně. Vysvětlíme vám, co znamenají a kde je najdete.

Co je IBAN?

IBAN (International Bank Account Number) není nic jiného než číslo účtu v mezinárodně domluveném formátu pro zjednodušení mezinárodních plateb. Toto číslo pomáhá bankám zpracovávat zahraniční transakce.

Jak zjistit IBAN

Možná vás napadá, že vlastně ani neznáte IBAN svého účtu. Nevadí, najdete ho buď ve svém internetovém bankovnictví, nebo ho můžete zjistit u ČNB, která nabízí tuto virtuální IBAN kalkulačku. V ní svoje mezinárodní číslo účtu zjistíte jednoduše zadáním svého standardního lokálního čísla účtu a kódu banky. Kalkulátor dobře poslouží i jako kontrola IBAN.

Z čeho se IBAN skládá

IBAN formát má v českém prostředí 24 znaků (jinde až 34), kde vždy první znaky obsahují kód země (v našem případě CZ), následuje tzv. kontrolní číslice (sloužící zejména pro ochranu proti překlepům), dále kód banky a nakonec vaše číslo účtu, na které jste zvyklí z domova. V případě, že vaše číslo účtu bude např. 1212121212/0800 (Česká spořitelna), váš IBAN bude vypadat takto:

CZ45 0800 0000 0012 1212 1212

„CZ“ představuje kód země, „45“ představuje kontrolní číslici, „00 0000“ představuje případné předčíslí (které pro zjednodušení neuvádíme) a „12 1212 1212“ představuje číslo účtu.

Co je SWIFT a BIC

Možná vás potěší, že SWIFT kód a BIC kód lze považovat za synonyma, nemusíte se tak učit další dva záhadné pojmy. Pravdou je, že SWIFT označuje samotnou organizaci, která jednotlivým bankám přiděluje identifikační kódy (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), a BIC je samotné označení, jakási unikátní identifikace banky (Bank Identifier Code). Každopádně se jedná o totožný kód a nejčastěji ho uvidíte jako SWIFT/BIC.

Tato mezinárodní adresa banky, jak by se dal kód označit, obsahuje nejčastěji osm, ale někdy až jedenáct znaků. Např. v případě Komerční banky je SWIFT/BIC kód následující:

KOMBCZPP

První čtyři znaky označují banku (KOM jako komerční, B jako banka), další dva znaky destinaci (CZ pro Česko), další znak konkrétní region (P pro Prahu) a osmý znak status BIC kódu. Lze navíc uvést i třímístný kód pro pobočku banky, s nímž dá SWIFT/BIC kód dohromady zmíněných jedenáct znaků.

Kdybyste chtěli najít SWIFT/BIC kód některé z českých bank, podívejte se do této tabulky.

Pokud máte klienty v zahraničí, dejte si pozor i na další specifika. Detailnější informace najdete v našem článku o fakturaci do zahraničí.

IBAN a SWIFT/BIC kód nejsou jediné nástrahy podnikání

Podnikání je věda a pustit se do něj naplno chce odvahu. Víc než kde jinde ale platí, že štěstí přeje připraveným. V naší mini akademii najdete veškeré informace, které se vám do startu budou bezpochyby hodit.

Pro začínající podnikatele je vstup do akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek