Datum publikace 12. 02. 2019 Komentáře 1 Sdílet článek

Proplácíte služební cesty? Nový rok přináší změny v jejich sazbách

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Ať už vlastníte firmu nebo se podílíte na jejím chodu, tohle byste měli vědět.
1. ledna odstartovala platnost nové vyhlášky, která upravuje výši sazeb za cestovní náklady a stravné. Stanovily se i nové průměrné ceny pohonných hmot.

Co se mění v roce 2019?

Oproti loňskému roku počítejte letos s vyšší sazbou základní náhrady u osobních vozidel. Výjimku tvoří motorky (tzv. jednostopá vozidla) a tříkolky, kterých se změny netýkají.

Podražilo stravné v rámci tuzemských pracovních cest a zvedly se i průměrné ceny pohonných hmot. To vás zajímá v případě, kdy proplácíte zaměstnanci pracovní cestu, kterou podnikl osobním vozidlem. Zvýšila se totiž průměrná cena benzínu a nafty za litr na kilometr oproti roku 2018. Tato cena je dána zákonem a určuje výši cestovní náhrady.

Rozdíl též najdete v dolní a horní hranici sazeb podle sektoru podnikání. Záleží na tom, zda se nacházíte ve státní správě nebo v soukromé firmě.

Staré vyhlášce odzvonilo

Za změny může vyhláška č. 333/2018 Sb. Představme si ji v číslech:

osobní silniční motorová vozidla

Jezdíte autem na plyn nebo se dokonce pyšníte elektromobilem na baterku? S ekologickými auty vyhláška zatím nepočítá. K vyrovnání nákladů použijte starou dobrou účtenku jako z nákupu.

Zaplatíte více na dietách

Další oblast, kterou nová vyhláška reguluje, je stravné na služebních cestách po tuzemsku.

Zvýšení spodní hranice o 4-9 Kč čekejte v soukromém i veřejném sektoru. Míra navýšení závisí na počtu hodin strávených na služební cestě. Horní hranice se zvýšila pouze ve veřejném sektoru a to o 4-10 Kč, opět podle času:

pracovní cesty

Nezapomeňte, že se jedná o minimální částky. Pokud zaměstnanci ve veřejném sektoru vyplatíte stravné maximálně do výše horní hranice (tzn. 97, 150 nebo 233 Kč), neřeší daně z příjmů ze závislé činnosti. Maximální stravné neovlivní ani na výši jeho zdravotního a sociálního pojištění.

Pokud však stravné ve státní správě překročí horní hranici, musí ho zaměstnanec zdanit podle zákona o dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Totéž platí pro pojistné.

Související články

Co se mění pro podnikatele v roce 2024: přehled změn v zákonech

12. 12. 2023 5 minut čtení 121
Přečíst článek

Nenechte se okrást podvodníky: jak bezpečně fakturovat

23. 09. 2021 5 minut čtení 2
Přečíst článek