Případová studie: Lýdia Eckhardt

První dáma slovenské módy Lýdia Eckhardt má díky iDokladu více času na tvorbu modelů

Módní návrhářka Lýdia Eckhardt je ve světě módy velkým jménem. Už 30 let navrhuje vlastní módní kolekce pánských i dámských oděvů, provozuje salón v Bratislavě, přímo na břehu Dunaje, a pořádá módní přehlídky. V podnikání jí pomáhá fakturační služba iDoklad, která jí dle jejích slov přinesla více času, klid a lepší přehled nad podnikáním.
Čtěte dále
Lýdia Eckhardt
Lýdia Eckhardt fashion, s.r.o.
Podnikatel: Lýdia Eckhardt Obor podnikání: návrhy, výroba a prodej modelů Web: lydiaeckhardt.com Průměrný počet faktur za měsíc: 20 Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

Od paragrafů k ikoně slovenské módy

Lýdia Eckhardt vystudovala práva, ale víc než paragrafy ji vždy lákalo módní návrhářství. A právě proto na začátku 90. let přerostlo hobby v podnikání a založila si první módní salón. Od té doby uvedla vlastní kolekci dámských a pánských oděvů i brýlí, odnesla si prestižní ocenění Zlatý Biatec v kategorii podnikatelka roku 1998 a své modely prezentovala Düsseldorfu, Paříži i Pekingu.

V roce 2010 otevřela salon v River Parku na břehu Dunaje, kde kromě módního salonu provozuje také kadeřnictví a masážní studio. Kromě toho se pustila do psaní knih, a jak sama říká v autobiografii Bežat štastiu oproti, vysokou školu podnikání nevystudovala, ale zažila v praxi. V začátcích si sama dělala uklízečku i účetní, dnes má v týmu 8 lidí.

„Kromě samostatné tvorby modelů mě na práci nejvíc baví kontakt s lidmi. Můj salón je pro mě jako dům a každý, kdo do něj vstoupí, se stává i mým přítelem. Vzájemné sympatie s klienty jsou pro mě velmi důležité, bez nich bych nemohla pracovat,” popisuje svou práci Lýdia Eckhardt.

Cenná rada od ekonoma uvolnila módní návrhářce ruce

Kromě návrhu modelů, organizace přehlídek a starání se o byznys si paní Lýdia sama vystavuje faktury za prodané modely. Než přešla na iDoklad, vystavovala každou fakturu ručně. „Pokaždé, když jsem prodala model, tak jsem si klasicky otevřela šablonu a pustila se do vyplňování kolonek a počítání ceny. Stávalo se mi, že jsem se občas přepsala ve variabilním symbolu nebo špatně vypočítala DPH. Pak jsem místo navrhování modelů trávila hodiny opravováním faktur,” popisuje.

Když se před dvěma a půl lety o těchto problémech radila se svým externím účetním, doporučil jí vyzkoušet iDoklad, ve kterém pracují i jeho další klienti. „Jsem svému ekonomovi velmi vděčná, že mi iDoklad doporučil. Z hlediska technologií jsem byla vždy poměrně konzervativní, ale přesto jsem se s iDokladem rychle sžila,” vysvětluje Lýdia.

blank

Jistota, jednoduchost a úspora času

Lýdia Eckhardt si v iDokladu velmi oblíbila adresář klientů. „Když ke mně přijde například nová zákaznice, která chce navrhnout šaty, zapíšu si její údaje do iDokladu. Jakmile šaty navrhneme a ušijeme a je čas vystavit fakturu, iDoklad za mě většinu údajů automaticky vyplní, takže šetřím čas a mám jistotu, že na faktuře nejsou chyby,” popisuje módní návrhářka. „A když paní přijde znovu, všechny údaje už o ní mám uložené.”

Vyplňování faktur paní Lýdii usnadňují také ceníky. V iDokladu má své služby naceněné, takže při tvorbě faktury jen vybere ty, které u daného modelu provedla, a iDoklad finální cenu sečte. „Líbí se mi také, že mám rychlý přehled o tom, jak si v jednotlivých měsících vedu,” popisuje Lýdia. V iDokladu sleduje měsíční bilance v přehledných grafech.

Z přechodu na iDoklad má radost také externí účetní, který jí spravuje účetnictví. Svůj účetní systém má propojený s iDokladem paní Lýdie a její faktury si jednoduše stáhne a zaúčtuje. Díky tomu si doklady nemusí předávat osobně a oba mají více času k dobru.

Božský klid a více času na kreativní činnost

Slavná módní návrhářka vystaví za své modely průměrně 20 faktur měsíčně, a kdyby měla každou řešit ručně, přišla by o hodiny cenného času. Dle jejích vlastních slov jí automatizace spojená s online fakturačním nástrojem nejen uvolnila ruce, ale dodala i vnitřní klid.

„Jsem velmi vděčná svému ekonomovi za to, že mi iDoklad představil a já díky němu objevila kouzlo automatizace. Ta mi zaprvé ušetřila spoustu nervů, protože vím, že už na fakturách neudělám chyby. A zadruhé už nemusím nad fakturami dlouhé hodiny sedět, ale můžu místo toho chystat modely, věnovat se zákazníkům nebo si prostě jen odpočinout,” popisuje Lýdia Eckhardt své zkušenosti.

blank Podnikatel: Lýdia Eckhardt / Lýdia Eckhardt fashion, s.r.o.

Obor podnikání: Návrhy, výroba a prodej modelů

Web: https://lydiaeckhardt.com/

Průměrný počet faktur za měsíc: 20

Počet zaměstnanců: 8

„Dobrý záběr znamená být blízko jedoucího vozu,” říká kameraman dakarských rally Martin Zemánek
Martin Zemánek I