Datum publikace 05. 03. 2015 Komentáře 0 Sdílet článek

Únor 2015: 6+1 zajímavostí pro živnostníky a malé firmy

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Další měsíc za námi, další přehled novinek pro živnostníky a malé firmy před námi. Ač je únor nejkratší měsíc, objevilo se hned šest zajímavých novinek, které by mohly (a podle náš měly) zajímat každého živnostníka nebo majitele malé firmy.

1. Podnikatelé dali dohromady seznam čínských firem, které je podvedly

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) dala dohromady užitečný seznam. Je na něm 29 čínských firem, se kterými měli čeští podnikatelé problémy. Pokud tedy uvažujete o expanzi na čínský trh, budete vědět, jakým firmám se vyhnout.

Celý článek si přečtěte zde.

2. Loni se zaregistrovalo nejméně nových podnikatelů za posledních 9 let

Poradenská společnost Bisnode informovala, že loni přibylo 62 tisíc nových živnostníků. Toto číslo je nejnižší za uplynulých 9 let a v České republice je celkem přes 2 miliony podnikatelů. Ze statistiky dále vyplynulo, že nejvíce táhnou služby zprostředkovatelů a naopak klesá zájem o obchod.

Celý článek si přečtěte zde.

3. Letošní den daňové svobody připadá na 22. června

Datum znamená jediné – na stát letos budeme vydělávat o 3 dny méně. Dnem daňové svobody se rok rozděluje na dvě části. V první lidé pracují pro stát a odvádějí mu všechny své příjmy. V druhé naopak vydělávají sami na sebe.

Celý článek si přečtěte zde.

4. Kdo má datovou schránku, musí podat daňové přiznání elektronicky

A zase ty daně. Pokutu až 2 000 Kč může dostat každý, kdo má datovou schránku, ale přiznání podá v papírové podobě. Novinka se týká především firem, které mají datovou schránku povinně, a také těch, které ji mají dobrovolně, ale dělají si přiznání sami.

Celý článek si přečtěte zde.

5. Češi dostávají nejnižší minimální mzdu ve střední Evropě

S minimální mzdou 9 200 Kč zaostáváme jak za pobaltskými státy, tak za státy bývalé Jugoslávie. Nelichotivé výsledky zveřejnil Evropský statistický úřad a vyplývá z nich, že nejlépe jsou na tom v Lucembursku a že Slovensko nás předběhlo o tři příčky.

Celý článek si přečtěte zde.

6. Elektronická evidence tržeb se netýká všech živnostníků

Ať už se v médiích psalo cokoli, ne každá bezhotovostní platba je platba evidovaná. Nedá se tedy obecně tvrdit, že se novinka týká všech živnostníků. Odhady hovoří o tom, že jich je zhruba půl milionu.

Celý článek si přečtěte zde.

Bonus: Ušetřete na daních 7 různými způsoby

Že se termín pro podání daňového přiznání blíží, není žádná novinka. Líbí se nám ale souhrnný článek o slevách a odpočtech, který v únoru vyšel na Měšec.cz. Třeba v něm nějakou novinku sami pro sebe objevíte.

Celý článek si přečtěte zde.

Související články

Co se mění pro podnikatele v roce 2024: přehled změn v zákonech

12. 12. 2023 5 minut čtení 121
Přečíst článek

Nenechte se okrást podvodníky: jak bezpečně fakturovat

23. 09. 2021 5 minut čtení 2
Přečíst článek