Případová studie společnosti Tomski&Polanski

Ve studiu Tomski&Polanski žijí tvorbou ilustrací: díky iDokladu mají pro svou vášeň více času

Když se Luke Tomski a Ilona Polanski potkali, nevěděli, zda se ilustrátorstvím uživí. Dnes mají vlastní studio Tomski&Polanski, první kamenný obchod s ilustracemi v Česku i e-shop a tvoří pro hollywoodská studia, Nike, Škodovku či knihy Ladislava Zibury. A protože toho dělají opravdu hodně, iDoklad jim pomáhá udržet přehled ve všech prodejích a fakturách.
Čtěte dále
Luke Tomski a Ilona Polanski
Tomski&Polanski
Podnikatel: Luke Tomski a Ilona Polanski Obor podnikání: ilustrátorství Web: tomskipolanski.com Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

Naší nejsilnější zbraní je intuice

Luke a Ilona začínali jako běžní ilustrátoři, kteří na zakázku tvořili kresby pro firmy nebo ilustrace do knih. Stejně jako u spousty podnikatelů byly jejich začátky dřina. „Pro umělce jsou začátky vždycky těžké. Aby se uchytili, musí být lepší než ostatní a musí se snažit, aby dostali vůbec nějaké zakázky. Proto jsme v začátcích brali všechno, pracovali jsme přes noc a učili se za chodu v grafických programech,“ vzpomíná Luke Tomski.

Luke a Ilona mají oba velmi charakteristický styl ilustrací. Ilona pracuje s nadsázkou, výraznými barvami a stylizovanými buclatými postavičkami. Pro Luka jsou typické výrazné barevné palety, skryté symboly, cyklisté a motivy výrazných lidských příběhů. „Když si chce umělec najít vlastní styl, musí kreslit, kreslit a kreslit. Jeho styl postupně vykrystalizuje. Samozřejmě je také důležité sledovat ostatní umělce a inspirovat se,“ vysvětluje Luke.

Jakmile měli Luke a Ilona stálý přísun zakázek, osvědčilo se jim řídit se intuicí. „Začali jsme spoustu zakázek odmítat a vybírat projekty, za kterými nás to vnitřně táhlo, i když třeba nebyly tak dobře zaplacené. Nakonec se nám to ale vždy platilo, protože na tyto na první pohled obyčejné zakázky navazovaly velké a krásné projekty,“ popisuje Luke.

blank

První obchod s ilustracemi v Česku

Lukovi a Iloně se čím dál častěji stávalo, že po nich lidé chtěli pokreslovat produkty a pro hotová díla si k nim chodili do ateliéru. To jim vnuklo nápad založit první český obchod s ilustracemi Illustrationshop, ve kterém prodávají trička, plakáty, hrníčky a další výrobky s vlastními ilustracemi. Obchůdek naplněný ilustracemi od podlahy po strop sídlí v Praze na Letné a vytvořili pro něj i e-shop.

„Stále tvoříme ilustrace na zakázku, ale díky Illustrationshopu můžeme prodávat i ilustrace, které si vytvoříme na vlastní popud,“ vysvětluje Luke Tomski. Spolu s Ilonou tvořili ilustrace pro velké značky jako Nike, Vodafone či Škodovku. Pyšní jsou ale také na spolupráci se zahraničními hollywoodskými produkcemi, Eurosportem nebo londýnským magazínem Culture Trip. Čeští čtenáři jejich ilustrace často vídají také na obálkách knih, třeba na oblíbených cestopisech Ladislava Zibury.

blank

Díky iDokladu máme přehled v příjmech z obchodu, e-shopu i zakázek

Když Luke vystavoval faktury za první ilustrátorské zakázky, tvořil faktury sám v grafických programech. „Naše první faktury sice vypadaly krásně, ale nebyl v nich systém a trávili jsme jejich tvorbou spoustu času. Také jsme tou dobou začali řešit obchod a e-shop, a proto jsem musel najít efektivnější a co nejjednodušší řešení,“ vzpomíná Luke. Tou dobou Luke objevil zmínku o iDokladu na serveru CzechCrunch a zjistil, že je to přesně to řešení, které pro studio Tomski&Polanski hledali.

V iDokladu ručně vystavují faktury za ilustrátorské zakázky i objednávky z e-shopu. Tvorba faktury jim zabere zhruba minutu, protože velkou část údajů vyplní iDoklad automaticky. „Provider našeho e-shopu bohužel neumožňuje propojení s fakturační aplikací, takže tento proces zatím nemůžeme automatizovat, ale v iDokladu je tvorba faktur tak rychlá, že to v pohodě zvládáme i ručně,“ vysvětluje Margaréta Tomek, Lukova manželka, která má na starosti e-shop a kamenný obchod.

V Illustrationshopu využívají pokladní systém Profi Účtenka, který mají s iDokladem propojený, takže všechny nákupy v e-shopu se jim automaticky propíšou do iDokladu. „Je bezva vidět všechny příjmy na jednom místě. Víme, co nám vynáší nejvíc, a můžeme se kdykoliv podívat a zjistit, které plakáty se prodávají nejvíc nebo které faktury ještě nemáme proplacené,“ vysvětluje Margaréta.

blank

„Jako vizuálně orientovaní lidé taky oceňujeme, že je aplikace přehledná pro laiky a faktury vypadají profesionálně. V nastavení jsme si vyladili barevné provedení faktur a vložili logo. Také rádi používáme QR kódy na placení a iDoklad je na naše faktury doplňuje automaticky, což je paráda,“ dodává Luke.

Svoboda a bohémský život

„Na práci freelance ilustrátora si nejvíc cením tvůrčí svobody,“ vysvětluje Luke Tomski. „Jsem pánem svého času a můžu vypnout, kdykoliv se rozhodnu. Navíc můžu brát zakázky, které jsou pro mě zajímavé a budovat si portfolio. Je to v podstatě bohémský život, což mě velmi baví. A díky iDokladu nemusíme sedět hodiny nad fakturami a máme víc času na tvoření.“

„Dobrý záběr znamená být blízko jedoucího vozu,” říká kameraman dakarských rally Martin Zemánek
Martin Zemánek I