Případová studie projektu Nepanikař

Veronika Kamenská z projektu Nepanikař má díky iDokladu víc času na pomoc lidem

Nepanikař je mobilní aplikace, která slouží jako první pomoc všem lidem, kteří trpí depresemi, úzkostmi, panickými záchvaty a sebevražednými myšlenkami. Projekt se rychle rozrostl a k aplikaci se přidaly workshopy o duševním zdraví pro školy a firmy, on-line poradna nebo mapa psychologů, psychiatrů a krizových center. Za dobročinným projektem stojí studentka Veronika Kamenská, které s administrativou projektu pomáhá také iDoklad. Vážíme si toho a projektu velmi fandíme.
Čtěte dále
Veronika Kamenská
Nepanikař
Podnikatel: Veronika Kamenská Obor podnikání: aplikace pomáhající lidem v psychických potížích Web: nepanikar.eu Počet zaměstnanců: 3 Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

Nápad, který zachraňuje životy

Studentka biomedicíny z brněnské VUT Veronika Kamenská spustila projekt Nepanikař před dvěma roky. Přivedla ji k tomu vlastní zkušenost s duševním onemocněním, během které zjistila, že lidé v Česku mají o duševních nemocech velmi slabé povědomí a nemají jednoduchý přístup k anonymní a zdarma dostupné pomoci.

Nejprve se pustila do vývoje aplikace Nepanikař. Díky ní se lidé na pár kliknutí dozví odborné rady, jak se popasovat s depresí, úzkostí nebo jiným problémem.. Pokud má například uživatel úzkostlivý záchvat, aplikace ho provede dechovým cvičením.

Veronika Kamenská ale u aplikace nezůstala a postupně k ní přidala: 

  • bezplatnou on-line poradnu, kde lidem v nouzi pomáhají studenti psychologie a specialisté na krizovou intervenci,
  • workshopy o duševním zdraví pro školy a firmy,
  • pravidelně aktualizovanou mapu psychoterapeutů a dalších odborníků,
  • platformu pro on-line terapie
  • a 9 jazykových mutací, díky kterým se aplikace rozšířila do celého světa.

„Mám radost z toho, jak mi projekt roste pod rukama. Z nápadu, který vznikl na školní přednášce, se stala platforma, která zachraňuje životy po celém světě,” sdílí nadšení Veronika Kamenská.

blank

Na projektu nevyděláváme, chceme hlavně pomáhat

Veronika Kamenská nebere svůj projekt jako byznys. Všechny služby kromě workshopů a on-line terapií jsou dostupné zdarma a slouží jako nezištná pomoc pro lidi s duševními problémy. „S Nepanikař nikdy nejdeme do zisku, o peníze nám nejde. Naším cílem je udržet si schopnost provozu a pokrýt náklady, abychom mohli pomáhat lidem v potížích,” vysvětluje autorka projektu. Na vývoj a propagaci aplikace přispívají dobrovolníci na webu projektu.

„Donedávna byly naší jedinou placenou službou workshopy o duševním zdraví pro školy a firmy, a to kvůli práci lektorů. Od května 2021 máme další placenou službu v podobě on-line terapií, kde si lidé mohou vybrat z katalogu odborníků a domluvit si s nimi sezení,” vysvětluje Veronika.

Jak projekt rostl, přibylo nezbytné administrativy. S organizací on-line poradny nebo vývojem aplikace Veronice pomáhá tým, ale administrativu projektů si řeší sama. S příchodem workshopů například musela začít vystavovat faktury, a tím se dostala k iDokladu.

iDoklad se osvědčil na první dobrou

Když Veronika hledala fakturační program, stáhla si zkušební verzi iDokladu a po pár dnech testování se rozhodla u něj zůstat. „Hledala jsem nástroj, který mě nezahltí funkcemi, které pro projekt nepotřebuji, ale prostě v něm jednoduše vystavím faktury za workshopy. Proto se mi iDoklad osvědčil na první dobrou. Je jednoduchý a snadno jsem se v něm zorientovala,” popisuje Veronika.

Školy a firmy, které si od Nepanikař objednávají workshopy o duševním zdraví, eviduje Veronika v Adresáři. Když jim pak vystavuje fakturu, aplikace za ni automaticky vyplní většinu údajů o dodavateli a odběrateli.

Vydané faktury Veronika doplňuje QR kódy, díky kterým školy a firmy faktury jednodušeji proplatí. QR kódy využívá také u přijatých faktur od lektorů – jednoduše načte kód na faktuře a údaje se automaticky zaevidují do iDokladu.

blank

Rychlejší fakturace = více času na pomoc druhým

„V intenzivnějších obdobích jako například teď, když spouštíme službu on-line terapií, trávím administrativou projektu až 7 hodin týdně. Kdybych k tomu ještě ručně vystavovala faktury, pořádně by se to protáhlo. V iDokladu vystavím fakturu za workshop za pár minut, a díky tomu mám víc času na rozvoj projektu a pomáhání druhým,” popisuje Veronika.

blank Podnikatel: Veronika Kamenská / Nepanikař

Obor podnikání: Aplikace pomáhající lidem v psychických potížích

Web: https://nepanikar.eu/

Počet zaměstnanců: 3

„Na rozhodnutí jsme měli asi týden. Buď se nastěhujeme, nebo přebereme podnikatelské otěže a rozjedeme to,” vzpomíná na začátky podnikání Jakub Michlovský
Jakub Michlovský I