Datum publikace 06. 12. 2021 Sdílet článek

K čemu slouží výdejka a co musí obsahovat?

Author Seyfor, a. s. 1 minuta čtení 4
Náhledový obrázek

Jak již napovídá název, účelem výdejky je zaznamenat výdeje zboží či materiálu ze skladu. Bez výdejky by výdej žádné skladové položky neměl být možný, jde proto o velmi důležitou součást rutinních skladových pohybů.

Výdejka patří mezi tzv. interní účetní doklady sloužící pro zaúčtování hospodářských operací uvnitř firmy, a kromě ní sem řadíme i příjemky a výplatní listiny. Zároveň s tím výdejka slouží i jako doklad o snížení hodnoty skladu o dané množství a cenu. Nejčastěji se tak s výdejkou setkají právě podnikatelé spravující vlastní sklady.

Jaké má výdejka náležitosti?

Stejně jako jiné účetní doklady, i výdejka má daný obsah. Kromě údajů o vaší firmě a pořadovém čísle by tak měla obsahovat i následující informace:

  • identifikace skladu, odkud je zboží vydáváno,
  • osoba, které je zboží vydávání,
  • účel výdeje,
  • údaje o jednotlivých vydaných položkách (kód produktu, měrná jednotka, cena za jednotku apod.),
  • celková hodnota vydaných položek v Kč,
  • podpisy vyhotovitele a příjemce.

Každý někdy začínal

Výdejky, příjemky, prodejky… pro začínajícího podnikatele může svět fakturace a skladových pohybů působit jako nepřehledná džungle. Abyste se v ní neztratili, připravili jsme pro vás Mini akademii – online portál, na kterém naleznete více než třicet názorných videí o celkové délce přes 8 hodin.

Dozvíte se v nich nejen více informací o vnitřních účetních dokladech, ale také spoustu dalších užitečných rad, tipů a triků pro každodenní podnikatelskou praxi. Pro začínající podnikatele je navíc přístup k Mini akademii zcela zdarma.

Autor článku: Jan Kozák

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 18
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek