Případová studie společnosti InGreen

Chytré farmaření nezvládnete s hloupou fakturací. iDoklad byla jasná volba, říká Michal Tesařík ze startupu inGreen

Z ajťáka farmářem. Michal Tesařík vyměnil zakázkový vývoj webů a e-shopů za budování aquaponické farmy. Spolu s kamarády založil firmu, na které pěstují saláty nebo ředkvičky, chovají ryby a dokazují lidem, že farmář budoucnosti využije místo rýče spíš tablet, data a chytrou appku. Přečtěte si, jak startupu inGreen usnadňuje rozjezd iDoklad.
Čtěte dále
Michal Tesařík
inGreen
Podnikatel: Michal Tesařík Obor podnikání: farmaření nové generace Web: ingreen.cz Počet zaměstnanců: 8 Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

Voda místo zeminy, data místo rýče

„Ryba kadí do vody, vy z toho vyfiltrujete živiny a s jejich pomocí vypěstujete salát,“ tak laikům vysvětluje princip aquaponie Michal Tesařík z Kyjova. Tento způsob farmaření spotřebuje o 90 % méně vody než klasické zemědělství a navíc nezabírá půdu.

„Vypěstujeme zeleninu bez zeminy, všechny živiny totiž dodáváme rostlinám jakoby nitrožilně. Když víte jak, založíte aquaponickou farmu třeba ve starém skladu a klidně v několika patrech nad sebou. Na 6 m2 momentálně zvládneme vypěstovat 1 050 salátů za měsíc,” popisuje Michal.

blank

Bazalku, saláty a další zeleninu prodává firma inGreen do restaurací, přes e-shop i na trzích.

K farmaření budoucnosti se Michal Tesařík dostal přes kamarády: „Měli skvělý nápad ve chvíli, kdy jsem zvažoval, že skončím s programováním. Přestalo mě to bavit.“ Společně založili firmu inGreen, ve které má Michal na starosti zejména vývoj chytré farmy. „Pracujeme na tom, aby pěstování salátů, ředkviček nebo hrachu řídil počítač. Čidla posbírají data, vyšlou signál a počítač přihnojí. Půjde to celé i bez zásahu lidské ruky,“ věří farmář.

S podnikáním začali teprve v roce 2020. Nejprve postavili testovací farmu, aby všechno pořádně vyzkoušeli. Po necelém roce dávají práci 8 lidem a mají slušně našlápnuto. „Jednu farmu používáme na výzkum technologií a chov sumečků afrických. Druhá farma slouží k produkci,“ prozrazuje Michal Tesařík.

Právě na novější farmě pěstuje inGreen různé druhy zeleniny, které:

  • dodává do restaurací a velkozpracovatelům,
  • prodává na farmářských trzích po jižní Moravě,
  • distribuuje do malých obchodů
  • a nabízí přes e-shop.

iDoklad skvěle doplňuje interní CRM

„Používáme vlastní CRM, které usnadňuje fungování celé firmy. Potřebovali jsme ale nástroj na fakturaci,“ vzpomíná Michal Tesařík. „Jsem zastáncem toho, aby odborné věci měli na starosti odborníci. Proto nemá smysl vyvíjet na koleni program na faktury, když to už dělá firma plná ajťáků a účetních.“

Po iDokladu Michal sáhl, protože v něm vystavoval faktury už v předchozí firmě. „Mám pocit jistoty, dobře se to ovládá a cena je férová,“ shrnuje.

blank

Sumeček africký patří k nejchutnějším rybám.

Když má farmář vyzdvihnout hlavní přínosy iDokladu, tak uvádí:

  1. soulad faktur, prodejek a dalších dokladů se stále se měnící legislativou,
  2. automatizaci zasílání dokladů, e-mailů a kontroly úhrad,
  3. propojení s aplikací Profi Účtenka, která usnadňuje prodej na trzích,
  4. data v cloudu, zabezpečená a na jednom místě.

„Zkoušeli jsme ve firmě spoustu online nástrojů. Ale pouze iDoklad se uchytil natolik, že ho používáme opravdu každý den. Ať už k vyřízení objednávek na e-shopu, fakturaci pravidelných dodávek zeleniny a rybího masa do restaurací nebo při prodeji na trzích,“ oceňuje Michal.

Účetní si stáhne data na pár kliknutí

Při prodeji zeleniny na farmářských trzích pomáhá propojení s platebním terminálem a aplikací Profi Účtenka. „Za dopoledne vydáte na stánku stovky účtenek, proto je fajn, že máme data na jednom místě,“ upozorňuje Michal.

blank

InGreen vypěstuje na 6 m2 více než tisíc salátů za měsíc.

Jedná se o spoustu drobných transakcí v řádu desítek nebo stovek korun. „Proto si iDoklad chválí i náš účetní. Párkrát klikne, stáhne si data do účetního programu a nemusí údaje přepisovat ručně,“ doplňuje farmář a uzavírá: „Měsíčně nám iDoklad ušetří desítky hodin – buď interní práce, nebo času drahého specialisty. Proto si chytré farmaření bez iDokladu nedokážu představit.“

blank Podnikatel: Michal Tesařík / spolumajitel / inGreen

Obor podnikání: Farmaření nové generace

Web: www.ingreen.cz

Počet zaměstnanců: 8

Ve studiu Tomski&Polanski žijí tvorbou ilustrací: díky iDokladu mají pro svou vášeň více času
Luke Tomski a Ilona Polanski I Tomski&Polanski