Datum publikace 09. 06. 2023 Sdílet článek

Co je prodejka a kde ji můžete a nemůžete využít?

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 8
Náhledový obrázek
Pokud jste drobní prodejci nebo umožňujete prodej zboží přímo ze skladu, jistě jste se s prodejkou již setkali. Jde o užitečnou alternativu k fakturám, která ale má i svá omezení.

Co je prodejka?

Tímto pojmem se označují jednoduché prodejní doklady, které se v mnohém podobají fakturám. Oproti nim jsou ale prodejky výrazně zjednodušené a uhrazenými se stávají již v okamžiku vystavení. Zároveň nijak neovlivňují daňové přiznání a není třeba se jimi zabývat ani ve výstupech souvisejících s DPH.  

Z hlediska legislativy je prodejka vnímána jako zjednodušený daňový doklad. Jako takovou ji proto nelze vystavovat pro částky vyšší než 10 000 Kč vč. DPH. Typicky tak najde prodejka využití jako doklad u drobných nákupů placených hotově, případně u přímého prodeje zboží ze skladu. 

Jaká má prodejka omezení?

Coby zjednodušený daňový doklad nemusí prodejka obsahovat všechny zákonem dané náležitosti; například na ní není třeba uvádět odběratele ani údaje související s DPH (např. základ daně, výši daně nebo jednotkovou cenu bez daně). Pokud ale daň nevyčíslíte, musíte na prodejce uvést celkovou částku získanou uskutečněným plněním. 

Prodejku naopak použít nemůžete v případech, kdy česká legislativa vystavení zjednodušeného daňového dokladu neumožňuje. Jedná se zejména o zboží, které dodáváte do jiného státu, vztahuje se na něj osvobození od daně, případně u konečného spotřebitele podléhá spotřební dani za jiné než pevné ceny.

Jak prodejku vystavit?

Nejtradičnějším způsobem jsou ručně vypisované papírové prodejky, které snadno seženete v každém papírnictví. Elektronickou alternativou je účetní software umožňující prodejky generovat digitálně a zasílat je zákazníkovi formou e-mailu. Ideálním příkladem takového softwaru je online fakturační program iDoklad, kde prodejku vytvoříte, odešlete i zaúčtujete několika kliknutími. Všechny vydané prodejky jsou evidovány a díky filtrům se v nich můžete snadno orientovat.

Pomoc s prvními kroky v podnikání

Učinili jste ve světě byznysu první kroky a oceníte každou dobře míněnou radu? Přesně pro vás je určena naše Mini akademie – soubor třiceti videí o celkové délce přes 8 hodin, v nichž naleznete mnoho užitečných tipů, triků a rad z každodenní podnikatelské praxe. Pro nové podnikatele je navíc vstup zdarma. 

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 20
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek